Η Κύπρος θέλει καθάρισμα

Article featured image
Article featured image

Την επίσημη έναρξη της Εκστρατείας " Let’s do it Cyprus – Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μία μέρα", που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου 2014, σηματοδότησε με σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Η Επίτροπος εξήγησε ότι το Let’s do it Cyprus! είναι μέρος της καμπάνιας Let’s do it World! μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού, που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια.

Είναι, σημείωσε, το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα και η μεγαλύτερη κίνηση πολιτών, που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο. "Η ιδέα για αυτή την κινητοποίηση γεννήθηκε το 2008 στην Εσθονία, όπου 50.000 εθελοντές μαζεύτηκαν για να καθαρίσουν 10.000 τόνους σκουπίδια που βρίσκονταν σε δρόμους, δάση, παραλίες και πόλεις και κατάφεραν να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα τους σε μόνο πέντε ώρες", πρόσθεσε.

Σήμερα, είπε η κ. Παναγιώτου, στο Let’s do it World! συμμετέχουν πέραν των 100 χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Το  Let’s do it Cyprus!, συνέχισε, συμμετείχε με επιτυχία για πρώτη φορά στην παγκόσμια αυτή εκστρατεία, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, με περίπου 4000 εθελοντών, οι οποίοι συνέλεξαν σκουπίδια  πέραν των 20 τόνων.

Δυστυχώς, σημείωσε, η Κύπρος θεωρείται μια χώρα γεμάτη σκουπίδια, ενώ οι Κύπριοι παράγουν δύο κιλά σκουπίδια τη μέρα, τοποθετώντας την Κύπρο στην 1η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών στην ΕΕ. Η ετήσια παραγωγή ανά άτομο ανέρχεται στα 691 kg (στοιχεία 2010).

Αυτή την πραγματικότητα, είπε, οφείλουμε να την αλλάξουμε.

Θετικό είναι το γεγονός, συνέχισε, ότι φέτος μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 90 Δήμοι και Κοινότητες, 51 Οργανώσεις / Φορείς και 16 Κυβερνητικά Τμήματα, μεταξύ των οποίων η Προεδρία και το Υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός των εθελοντών που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι σήμερα, ανέφερε, ανέρχεται στις 3000. Στόχος μας, είπε, είναι να έχουμε τη συμμετοχή όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο μέσω του Let’s Do It World!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ