Πιο πολύ Ξαρκής

Article featured image
Article featured image

Όσες και όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του κατά τις καυτές μέρες του Αυγούστου πέρσι και ανηφόρισαν προς τους κυπριακούς δρόμους του κρασιού για να παρευρεθούν στο ντεμπούτο του, προφανώς θα το έχουν μέσα στο μυαλό τους ως ένα τριήμερο φεστιβάλ μουσικής και εργαστηρίων σχεδιασμού και χειροτεχνίας. Μάλλον λίγοι θα έχουν, ωστόσο, ψυλλιαστεί, ότι το «Ξαρκής» δεν περιορίζεται σε ένα, κατά τ'άλλα, σούπερ ντούπερ καλοκαιρινό φεστιβάλ, αλλά είναι ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο είχε ουσιαστικά ξεκινήσει ως ένα ακαδημαϊκό πρότζεκτ και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε έναν εγγεγραμμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με τρελά κέφια για παραγωγή ουσιαστικού έργου στον χώρο στον οποίο κινείται. 

Ακτιβιστικός και συνεταιρικός ο σχεδιασμός

Η ενθουσιώδης εμπνεύστρια ονομάζεται Χριστίνα Σκαρπάρη, είναι μόλις 25 ετών και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Communication Design στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Το «Ξαρκής», μας εξηγεί, τοποθετείται στα πλαίσια του λεγόμενου ακτιβιστικού σχεδιασμού (design activism) και επιχειρεί να ενθαρρύνει τη μέθοδο του «συνεταιρικού σχεδιασμού» (co-design). «Απώτερος μας σκοπός είναι να εγκαινιάσουμε ένα ανοιχτό διάλογο στην κυπριακή κοινωνία σχετικά με τις τάσεις που μπορούν να επικρατήσουν μελλοντικά στον ευρύτερο χώρο του design και οι οποίες ίσως αποδειχθούν ικανές στο να ανατρέψουν σημαντικές πτυχές της ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση διάφορων δημιουργικών ομάδων που στοχεύουν στην αυτάρκεια και σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Άρσος το αλάνι

Το αλανιάρικα γραφικό κρασοχώρι του Άρσους δεν υπήρξε τυχαία επιλογή για την πραγματοποίηση του πρώτου φεστιβάλ. «Ο χώρος που διάλεξα να πρωτοπαρουσιάσω αυτούς τους όρους, ή καλύτερα ιδεολογίες, ήταν κατά την άποψη μου ιδανικός, αφού η εμπειρία του Άρσους έφερε πρώτα και κύρια, το αίσθημα της λιτότητας. Η ιδέα ενός χωριού, γενικά, αποπνέει ηρεμία. Μας προσκαλεί να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και να σκεφτούμε ιδέες που ίσως συνεισφέρουν σε πιο βιώσιμες λύσεις, είτε αυτές αφορούν πτυχές της καθημερινότητας μας, είτε αφορούν λύσεις σε θέματα design. Επιπλέον, η ζεστασιά των κατοίκων που μας φιλοξένησαν, βοήθησαν στην αναβίωση μιας γιορτής, της γιορτής της κληρονομιάς μας. Νομίζω πως ειδικά τέτοιες εποχές χρειαζόμαστε ερεθίσματα από παράδοση».

Φαντασία να υπάρχει

Τα εργαστήρια και οι παρουσιάσεις που φιλοξενούνται στο Ξαρκής συνδυάζουν τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή του design. Στο περσινό φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν συνολικά δεκατρία εργαστήρια εφαρμοσμένου σχεδιασμού και χειροτεχνίας, με το καθένα από αυτά να διδάσκεται από επαγγελματίες στο είδος του και με κοινό στόχο την προώθηση βιώσιμων υλικών. «Για παράδειγμα, το εργαστήρι του Νικόλα Χασαπόπουλου και του Κωνσταντίνου Κουγιάλη, για τη δημιουργία γλυπτών από άχυρο και πλιθάρι παρουσίαζε τη χρήση φυσικών πόρων και την ελάχιστη χρήση βιομηχανικών προϊόντων για τη δημιουργία ποιητικών έργων τέχνης». Την ίδια ώρα, άλλα εργαστήρια στόχεψαν στη συνεργασία ενός παραδοσιακού παραγωγού με έναν σύγχρονο σχεδιαστή. «Η παραδοσιακή παρασκευή ψωμιού με προζύμι, διερευνήθηκε ως διακοσμητική κόλλα για διάφορα προϊόντα όπως φλυντζάνια και κούζες. Αυτό βεβαίως δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχαμε την εθελοντική συμμετοχή και εμπλοκή των μελών της κοινότητας του Άρσους. Στην περίπτωση της «Συμβίωσης», για παράδειγμα, η κυρία Ζωούλλα, η φουρνάρισσα του Άρσους, συνεργάστηκε με τη Σοφία που είναι product designer. Άλλα τέτοια εργαστήρια ήταν ένα του Ανδρέα Φασουλίδη για παραδοσιακή αρχιτεκτονική κεραμική, στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλύψουν την ιστορική μας αρχιτεκτονική και το εργαστήρι σχεδιασμού εμπορικών σουβενίρ με ένα εναλλακτικό τρόπο από τους Draw Collective».

Έρκεται

Η ουσία του όλου εγχειρήματος φαίνεται να εντοπίζεται σε ένα πάντρεμα του ακαδημαϊκού και του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος «χωρίς όμως αυστηρό ύφος. Επιθυμούμε όπως, με την πάροδο του χρόνου, οι μέθοδοι που παρουσιάζουμε να γίνουν προσιτοί σε ένα ευρύ κοινό. Προς το παρόν, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μια γεύση του τι θα μπορούσε στο μέλλον να συμπεριληφθεί στην εκπαίδευση για να γίνει πιο περιεκτική». Η ομάδα του Ξαρκής βρίσκεται τέλος στην ευχάριστη θέση να μας ανακοινώσει πως για φέτος το καλοκαίρι «μας έχουν καλέσει τρία χωριά για να οργανώσουμε το δεύτερο μας φεστιβάλ. Λόγω έλλειψης όμως χρόνου, έχουμε αποφασίσει να αποδεχθούμε τις δύο προσκλήσεις. Ένα πρώτο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έτσι από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου και ένα δεύτερο θα είναι διήμερο και θα λάβει χώρα γύρω στα τέλη του Σεπτέμβρη».

Stay tuned.. Σύντομα περισσότερα

Facebook - instagram - Twitter  - ιστοσελίδα

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ