Θα υψωθεί στην Κριμαία η ρώσικη σημαία;

Article featured image
Article featured image

Στις 8.00 (ώρα Κύπρου) ξεκίνησε το δημοψήφισμα, ενώ το πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών στις 20.00. Ενάμισι εκατομμύριο ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν κατά πόσο επιθυμούν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρώσικη Ομοσπονδία.

 

Ένα δημοψήφισμα το οποίο έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται μόνο από τη Μόσχα. Ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου, σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον γραφικό του Associated Press που δημοσιεύθηκε σήμερα, το 59% του πληθυσμού είναι Ρώσοι, 24% Ουκρανοί, 12% Τάταροι και ένα 5% από άλλες εθνικότητες. Πιο ενδιαφέρον στοιχείο, φυσικά, είναι αυτό που λέει ότι στην Κριμαία σήμερα βρίσκονται 20.000 ρωσικά στρατεύματα και 15.000 ουκρανικά! Σύμφωνα, πάντως, με τις δημοσκοπήσεις, το 77% των ψηφοφόρων αναμένεται να ταχθεί υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Σε μια άλλη εξέλιξη, το Κίεβο αδύναμο να ελέγξει τις εξελίξεις προχώρησε σε διάλυση της Βουλής της Κριμαίας, μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, αφού την αυτόνομη περιοχή ελέγχουν ήδη φιλορωσικές δυνάμεις. Στους δρόμους της Κριμαίας είναι έντονη η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων οι οποίες έχουν αναλάβει την ασφάλεια της διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Ανησυχία προκαλούν και οι δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας ότι έχει το δικαίωμα να επέμβει και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου διαβιούν ρωσόφωνοι πληθυσμοί. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενώ λαμβάνονται μέτρα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το ψυχροπολεμικό κλίμα έντασης μεταξύ Ρωσίας-Δύσης εντείνεται από την παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Ο διοικητής αμερικανικού αντιτορπιλικού με κατευθυνόμενους πυραύλους, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες ασκήσεις με σκάφη της συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ