Τα US Navy τσάκωσαν το Morning Glory

Article featured image
Article featured image

Το δεξαμενόπλοιο «Morning Glory» που μεταφέρει πετρέλαιο, το οποίο ενδεχομένως να έχει κλαπεί από τη Λιβύη, βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες υπό τον έλεγχο των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού των ΗΠΑ.

 

Από τις 11 του μήνα, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν λάβει σήμα από την Κυβέρνηση της Λιβύης. Συγκεκριμένα, ζητούσαν βοήθεια για ανακοπή του δεξαμενόπλοιου «Morning Glory», το οποίο μετέφερε κλεμμένο πετρέλαιο που είχε φορτώσει από λιμάνι της Λιβύης. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για παράνομη συναλλαγή με Λίβυους αντάρτες, η οποία έγινε στο λιμάνι Sidra της Λιβύης. Στις 14 Μαρτίου, το δεξαμενόπλοιο εντοπίστηκε στα 18 ναυτικά μίλια από την Κυπριακή Δημοκρατία κι έτσι οι αρμόδιες αρχές, τέθηκαν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να έκανε αίτηση για άδεια ελλιμενισμού σε λιμάνι της Δημοκρατίας. Δύο μέρες μετά, τελικά, το πλοίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του ναυτικού των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, ανέφερε ότι το Υπουργείο ενημερώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα ότι το δεξαμενόπλοιο πορευόταν βορειοδυτικά προς τα χωρικά ύδατα της Κύπρου για αυτό και δόθηκαν οδηγίες και αναπτύχθηκαν πλωτά προκειμένου να αποτρέψουν απόπειρα να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Το δεξαμενόπλοιο, πρόσθεσε ο κ. Ζήνων,  μετέβη 18 μίλια ανοικτά της Λεμεσού και ακινητοποιήθηκε όπου παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου και τέθηκε υπό τον έλεγχο των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού των ΗΠΑ χωρίς να υπάρξει αντίσταση από τη διοίκηση του πλοίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στο πλαίσιο των ερευνών η Αστυνομία ζήτησε χθες την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τριών αλλοδαπών κατόχων διπλωματικών διαβατηρίων διαφόρων χωρών, τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με μέλη του ύποπτου σκάφους. Ωστόσο, ο επαρχιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα και οι τρεις αλλοδαποί αφέθησαν ελεύθεροι.


πηγή: sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ