Στήσε αυτί, θα μιλήσει ο Πούτιν

Article featured image
Article featured image

Όσο η Ρωσία και η Δύση δεν βρίσκουν λύση μέσω του διαλόγου, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόσο πιο έντονο γίνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα. Ευχή μας, να μην χρειαστεί τελικά, να στείλουν όπλα οι Αμερικάνοι στους Ουκρανούς.

 

Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη τις προειδοποιήσεις της Δύση για οικονομικές κυρώσεις, η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, με τον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να έχει υπογράψει ήδη το διάταγμα. Ως εκ τούτου, η διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία έχει ήδη τροχοδρομηθεί. Παράλληλα, το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρότεινε και επίσημα η Ρωσία να «κάνει δεκτή την Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το καθεστώς της δημοκρατίας», αλλά για να προχωρήσει αυτό θα πρέπει πρώτα το διάταγμα να επικυρωθεί από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, τη Δούμα και την Άνω Βουλή. Όπως και να ‘χει, σε όλη την υφήλιο, όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα σήμερα, κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

 

Πολιτική σύνδεση Ουκρανίας με ΕΕ

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας ως «παράνομο» και επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών, νυν και πρώην αξιωματούχων. Παράλληλα, σε μια συμβολική κίνηση, είπαν ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής, θα ανακοινώσουν την έναρξη της διαδικασίας για την πολιτική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ.

 

Λεφτά (και όπλα;) από ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, η αμερικανική κυβέρνηση  δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία». Ακόμη, ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο, είπε ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον θα περιοριστεί στη χορήγηση οικονομικής στήριξης, καθώς επιδιώκει να εξευρεθεί μία διπλωματική οδός με τη Ρωσία. Για να δούμε… Ελπίζουμε να βρουν έτσι μια λύση και να μην χρειαστεί να στείλουν όπλα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ