Ο καλύτερος διαιτητής της Ισπανίας

Article featured image
Article featured image

Την  επομένη του El Clasico οι Καταλανοί αποθέωναν τον Μέσι, οι Μαδριλένοι τα έχωναν στον Αντσελότι και εμένα στο άκρως κολλημένο, στα κυπριακά και ελληνικά δεδομένα, μυαλό μου βρισκόταν κολλημένη η σκέψη του τι θα γινόταν αν σε ένα τόσο κρίσιμο ντέρμπι στην Κύπρο είχαμε τρία πέναλτι, μία αποβολή, πάτημα στο κεφάλι αντιπάλου και κουτουλιές… Μάλλον πόλεμος. Μάλλον θα έπρεπε να μοιραστεί το ούτως ή άλλως μοιρασμένο νησί σε ακόμη περισσότερα κομμάτια για να μην προκληθεί εμφύλιος σπαραγμός. Και ο διαιτητής; Μάλλον θα είχε μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και θα έφευγε κατευθείαν από το γήπεδο για κάποια εξωτική χώρα μέχρι να ξεχαστεί το πράγμα.

Και στην Ισπανία, βέβαια, οι συζητήσεις γύρω από τις διαιτητικές αποφάσεις ήταν έντονες μετά το τέλος του παιχνιδιού αν και δεν είδαμε τη φάτσα του Alberto Mallenco σε κάποιο πρωτοσέλιδο. Μάλιστα, η ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα κληθεί σε απολογία ο Ρονάλντο για τις δηλώσεις του εναντίον του διαιτητή αλλά ως εκεί. Ίσως, βέβαια, επειδή το περίμεναν… Βλέπετε, ο Mallenco μπορεί να θεωρείται ο καλύτερος Ισπανός διαιτητής αλλά έχει το συνήθειο να κλέβει την παράσταση από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές!

Στο Μουντιάλ του 2010, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, κατάφερε να αποβάλει τον Κλόσε, να σφυρίξει ένα αμφισβητούμενο πέναλτι και να βγάλει από το τσεπάκι του 8 φορές την κίτρινη κάρτα σε ένα και μόνο ματς, αυτό της ήττας της Γερμανίας από τη Σερβία. Σε ντέρμπι Μπαρτσελόνα-Ρεάλ έχει δείξει άλλες δύο φορές την κόκκινη κάρτα και άπειρες φορές την κίτρινη, ενώ παράπονα για τη διαιτησία του είχε κατά καιρούς η Τσέλσι και η Σέλτικ (και οι δύο για αγώνες απέναντι στη Γιουβέντους).

Κι όμως, είναι ο διαιτητής που επέλεξαν να διαιτητεύσει τον αγώνα που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να κρίνει τον τελικό πρωταθλητή. Κάτι που σε κάνει να προβληματιστείς για την ποιότητα της διαιτησίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Βέβαια και στην Αγγλία διαθέτουν έναν Howard Webb που είναι πιο διάσημος στην Ευρώπη και από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές των ομάδων που βρίσκονται στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας της Premiere League, οπότε ίσως το πρόβλημα να είναι γενικό. Ίσως, λέμε, να μην υπάρχουν αλάνθαστοι διαιτητές γενικότερα ή ίσως να έχει βάση η δήλωση του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά το el clasico: «Είμαι πέντε χρόνια στην Ισπανία και γνωρίζω αρκετά πράγματα, φέτος κάποιοι δεν θέλουν να κατακτήσει το πρωτάθλημα η Ρεάλ»…


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ