Μια όαση στην έρημο του κυπριακού διαδικτύου

Article featured image
Article featured image

Η «όαση στην έρημο του κυπριακού διαδικτύου» είναι ίσως το πιο κολακευτικό αλλά και εύστοχο σχόλιο που έχει αναρτηθεί, μέσα σε ένα συνωστισμό φιλοφρονήσεων σε Facebook και ΥοuTube, για το πρωτότυπο, φρέσκο, τολμηρό και ανατρεπτικό διαδικτυακό κανάλι «ΦΑΚ TV». Με μια σημαντική, ωστόσο, προσθήκη: η όαση δεν αφορά μόνο στο διαδίκτυο αλλά σε όλες ευρύτερα τις κυπριακές οπτικοακουστικές κινηματογραφικές παραγωγές. Χωρίς υπερβολή. Και χωρίς καθόλου μπάτζετ. Πριν, επομένως, πλακώσουν πιθανές δυσανασχετήσεις από χρόνια στον χώρο του film making επαγγελματίες για το εμπρηστικό της άποψης, ας τονιστεί αυτό το μηδενικό, (μηδέν, μηδέν όμως) μπάτζετ.

Με παρουσία κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, το ΦΑΚ διαθέτει στο ιντερνετικό ενεργητικό του ένα σύνολο από δεκατρία offbeat και αξιοσημείωτα καλό γυρισμένα φιλμάκια,  με καινοτόμο θεματολογία, τεχνική και αισθητική. Σε ένα από αυτά, στο «Μillennials made in Cyprus», έχω συνεισφέρει προσωπικά ενώ Μιλένιαλς (γεννημένοι στα 80s και 90s)  είναι σαφώς και οι τέσσερις εγκέφαλοι, ο Σταύρος, η Μαρίνα, ο Δημήτρης και η Ολίβια. Μετά, λοιπόν, από κάμποσο και ωφέλιμο διαδικτυακό τρολάρισμα, η κατάλληλη στιγμή για τους τέσσερις να αποκαλυφθούν έφτασε. «Πολύ απλά δημιουργήσαμε κάτι που θέλαμε να υπάρχει και δεν υπήρχε. Τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και αισθητικής. Μας ενδιαφέρει πολύ το κινηματογραφικό και το ανθρωποκεντρικό ενώ κοινή μας βάση είναι μια ανάγκη για ανάδειξη της πραγματικότητας.»

Αν και τα περισσότερα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι ντοκιμαντέρ, το ΦΑΚ ενδιαφέρεται θερμά και για παραγωγή κυπριακών talk show, κωμωδιών και ταινιών μυθοπλασίας. Η επιλογή του διαδικτύου περιττή για σχολιασμό ενώ εύσημα οφείλουν να δοθούν στη χρονική έκταση των βίντεο, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι «short and sweet», όπως αρμόζει δηλαδή σε μια χαοτική, χρονοβόρα και παραπλανητική ιντερνετική θάλασσα. Εκτός όμως από χρώμα, δροσιά και ποιότητα, οι παραγωγές του ΦΑΚ βγάζουν και μια αφοπλιστική ειλικρίνεια. Όλα τα βίντεο είναι κάτι σαν «snapshots της πραγματικότητας». Επιτέλους, για παράδειγμα, έχουν δημιουργηθεί κινηματογραφικές παραγωγές που να χρησιμοποιούν την κυπριακή διάλεκτο χωρίς να παίζει βράκα. Άσε που σε πιο τρόπον τινά επίσημες παραγωγές των συμβατικών καναλιών, υπάρχει ακόμα η απαρχαιωμένη και μπαγιάτικη τάση να προβάλλεται η κυπριακή χωρίς τα ξενόφερτα της στοιχεία λες και οι γλώσσες και οι ντοπιολαλιές δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί που συνεχώς μετεξελίσσονται. «Σίγουρα για να μπορείς να βγάλεις κάτι προς τα έξω με επιτυχία πρέπει να είναι κάτι που σε ενδιαφέρει προσωπικά. Για αυτό και ασχολούμαστε με θέματα που απασχολούν ίσως κυρίως τους Μιλένιαλς. Αν και έγιναν κάποιες απόπειρες, έχει αποδειχθεί ότι η κυπριακή τηλεόραση δεν απευθύνεται σε Μιλένιαλς».

 

Ένα μικρό κανάλι με μεγάλα όνειρα, «αυτό που συνοψίζει την ιδεολογία μας σε σχέση με τη θεματολογία που καλύπτουμε αλλά και τη μετεξέλιξη μας είναι ότι δεν περιοριζόμαστε, είμαστε ανοικτοί.


Οι συγκαταβατικές νοοτροπίες είναι το μόνο που μας ενοχλεί, το να υποτιμάς το κοινό σου και να μην το σέβεσαι, να μην το εκπαιδεύεις σωστά».


Ελεύθερη είναι και η ερμηνεία του ρέμπελου για κάποιους ακρωνυμίου ΦΑΚ. «Φιλελεύθερο Αρχείο Κύπρου» είναι η επίσημη απόδοση, η φαντασία αλλά κυλάει, βλέπε «Φοούμαι Αλλά Κολυμπώ», «Φυτέψτε Αγκινάρες Kάπου» ή «Φωθκιά Άου Κρούζει».

Πιθανότατα, η αποχή από τον κόσμο των διαφημιστικών, επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων, η μεγαλύτερη κατάρα των συμβατικών μέσων δηλαδή, να είναι και ο λόγος που το ΦΑΚ κατάφερε να βγάλει αυτή την αλήθεια μέσα από όλες τις δουλειές του. Αυτό φυσικά παραπέμπει σε ένα άλλο, τεράστιο ερώτημα, που μόνο μέσω μιας ακαδημαϊκής έκθεσης ιδεών και εν ευθέτω χρόνω θα μπορούσε ίσως να απαντηθεί.

Το αναντίρρητο και ασφαλές είναι ότι το ΦΑΚ TV είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του δυναμισμού και  της θετικής αλλαγής που μια σεβαστή μερίδα των Κύπριων Μιλένιαλς φέρνει μαζί της πηγαίνοντας κόντρα στο πνεύμα της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού τους. Απομένει να φανεί κατά πόσο θα δοθεί χώρος, κυριολεκτικός, μεταφορικός, ουσιαστικός και ικανοποιητικός από τους, σε διπλή ανάγνωση, «μεγαλύτερους»  σε τέτοιες, τόσο αξιέπαινες προσπάθειες. «Σοβαρές προτάσεις χρηματοδότησης δεχόμαστε από μεγιστάνες, τράπεζες, εφοπλιστές και γιατί όχι και τον Υπουργό Παιδείας».

ΦΑΚ us on Facebook ή YouTube us στο www.phak.tv


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ