Σάμπο, όπως λέμε σάμπα;

Article featured image
Article featured image

Μαθαίνουμε ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Λεμεσός θα διοργανώσει δύο παγκόσμια πρωταθλήματα Σάμπο. Αλήθεια, ξέρει κανείς τι είναι αυτό το Σάμπο;

Παγκόσμιοι αγώνες το Δεκέμβριο

Περισσότεροι από 500 ξένοι αθλητές και συνοδοί θα προσγειωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Λεμεσό, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στους δύο Παγκόσμιους Αγώνες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάμπο. Συγκεκριμένα, κατά το τετραήμερο 6-9 Δεκεμβρίου, η Κύπρος θα φιλοξενήσει στο κλειστό στάδιο “Σπύρος Κυπριανού” το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σάμπο U16/U15 καθώς και το Φοιτητικό Παγκόσμιο Κύπελλο Σάμπο, για φοιτητές ηλικίας 18-28 ετών. Οι δύο διοργανώσεις θα “τρέχουν” παράλληλα, στον ίδιο χώρο.

Μάχες χέρι με χέρι

Ας μάθουμε όμως τι είναι αυτό το Σάμπο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική πολεμική τέχνη και συνεπώς, για ένα πολύ θεαματικό άθλημα. Δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1920, έχοντας ως στόχο να βελτιώσει τη μαχητικότητα του Κόκκινου Στρατού σε μάχες “χέρι με χέρι”. Γι’ αυτό και η λέξη σάμπο, που προέρχεται από τη φράση “αυτοάμυνα χωρίς όπλα”.


Δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1920, έχοντας ως στόχο να βελτιώσει τη μαχητικότητα του Κόκκινου Στρατού σε μάχες “χέρι με χέρι”.


Σάμπο και Κύπρος πάνε πακέτο

Στην Κύπρο, το άθλημα ήρθε το 2004, ενώ σήμερα 300 περίπου άτομα ασχολούνται με αυτό. Μέλος του ΚΟΑ και της ΚΟΕ, η Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο είναι αρκετά δραστήρια, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Σάμπο (FIAS) να της εμπιστεύεται αρκετές σημαντικές διοργανώσεις. “Μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώσαμε τον Απρίλιο του 2013 και αφού αποδείξαμε ότι διαθέτουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις αλλά και εμπειρία, μας ανέθεσαν, χωρίς καν να το ζητήσουμε, τις δύο συγκεκριμένες διοργανώσεις”, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σάμπο, Μάριος Ανδρέου. Με το άθλημα στην Κύπρο ασχολούνται περίπου 300 άτομα, κυρίως σε Λευκωσία και Πάφο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2014 το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενέταξε το Σάμπο στο αθλητικό του πρόγραμμα.

Αν κι εσύ θέλεις να ασχοληθείς με το Σάμπο ή αν απλώς θέλεις κάποιες έξτρα πληροφορίες για το αγώνισμα ή για τις επικείμενες διοργανώσεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάμπο, Μάριο Ανδρέου, στο τηλέφωνο 99513619.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ