Αυτοκίνητο-βόμβα στο κέντρο της Αθήνας

Article featured image
Article featured image

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά από ισχυρή έκρηξη -παγιδευμένου με εκρηκτικά- αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί της οδού Αμερικής 3, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.55 το πρωί. Η ιστοσελίδα zougla.gr και η Εφημερίδα των Συντακτών, είχαν δεχτεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα περίπου 45 λεπτά νωρίτερα.

Η στιγμή της έκρηξης

Όπως αναφέρει το Zougla.gr, αυτήκοες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στις 5.55. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην αριστερή πλευρά της οδού Αμερικής, μπροστά από τα γραφεία της τρόικας και απέναντι ακριβώς από το κτήριο όπου στεγάζεται η ΤτΕ.

Ο οδηγός του οχήμταος, το άφησε ξεκλείδωτο τα ξημερώματα της Πέμπτης και απομακρύνθηκε τρέχοντας. Μετά επιβιβάστηκε σε μία μοτοσικλέτα, η οποία τον ακολουθούσε μέχρι να σταθμεύσει το αυτοκίνητο.

Πυροτεχνουργοί στο σημείο

Μέσα στην τράπεζα υπήρχαν δύο φύλακες, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη έχουν σημειωθεί μόνο υλικές ζημιές, ενώ το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, ωστόσο οι εικόνες δεν είναι καθαρές, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσε σκοτάδι.

Από το όχημα έχει μείνει μόνο η μηχανή. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αποκλεισμό των οδών Αμερικής, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή των ζημιών στα διπλανά κτίρια, αλλά και σε αυτά που υπάρχουν κάτω από την οδό Σταδίου, γιατί εκεί διοχετεύτηκε το ωστικό κύμα από την ισχυρή έκρηξη.

Προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα

Το zougla.gr δέχθηκε τα ξημερώματα τηλεφώνημα περί ύπαρξης παγιδευμένου με 75 κιλά εκρηκτικά σταθμευμένου αυτοκινήτου επί της οδού Αμερικής, μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 5.11 π.μ. έδωσε διορία 45 λεπτών και εντολή να εκκενωθούν όλα τα γύρω κτήρια. Ανάλογο τηλεφώνημα δέχθηκε και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Για το περιστατικό η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «10-4-2014 υλικές ζημιές από έκρηξη σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΜΜΕ».

Σ. Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να περάσουν την ατζέντα τους

«Προφανής στόχος των δραστών είναι να αλλάξουν την ατζέντα. Δε θα επιστρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τον στόχο τους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Πάνω απ' όλα αυτή τη στιγμή είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών» ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο Ξηρός πίσω από την έκρηξη;

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το star, μια ώρα περίπου πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ο άγνωστος, ο οποίος τηλεφώνησε στις 05:11 τα ξημερώματα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στη zougla, φέρεται να είπε «Δεν είναι φάρσα». Αυτή την φράση χρησιμοποιούσε η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στις παλαιότερες επιθέσεις της, γι’ αυτό οι αρχές εκτιμούν πως ίσως πίσω από το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα να βρίσκεται ο Χριστόδουλος Ξηρός.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ