Λανς Άρμστρονγκ: Αυτοί που έδιναν την ντόπα

Article featured image
Article featured image

Κρίμα, ένα ακόμα μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου αθλητισμού, ένας ακόμα-αθλητής πρότυπο για πολλούς νεαρούς, τόσο για τα κατορθώματά του στην ποδηλασία όσο και για την πιο μεγάλη νίκη του, αυτή ενάντια στον καρκίνο, απομυθοποιείται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τα κίτρινα LiveStrong βραχιολάκια, από σύμβολο νίκης και μάχης κατά του καρκίνου μετατρέπονται, θα λέγαμε, σε σύμβολο ντροπής. Κι αυτό χάρη στην αδυναμία και την παράνομη δραστηριότητα αυτού που τα επινόησε.

Το στόρι των αποκαλύψεων

Τα ονόματα των μεσαζόντων, καθώς και των dealers που χορηγούσαν τις απαγορευμένες ουσίες στον Λανς Άρμστρονγκ είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πιο διάσημος ποδηλάτης του κόσμου έχει επανειλημμένως αρνηθεί να κατονομάσει εκείνους που τον προμήθευαν, τον περασμένο Νοέμβριο όμως, είχε υποχρεωθεί να ομολογήσει αφού εναντίον του κινήθηκε νομικά του μία ασφαλιστική εταιρία.

Ο προπονητής Πέπι Μάρτι και οι γιατροί Πέδρο Κελάγια, Λουίς Γκαρσία ντελ Μοράλ, Μικέλε Φεράρι ήταν οι μεσάζοντες, ενώ η μασέρ Έμα Ορίλι, ο μηχανικός Ζουλιάν ντε Βριζέ και ο υπάλληλος κούριερ Φιλίπ Μερ, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο «Motoman» ήταν οι προμηθευτές. Ο τιμ μάνατζερ Γιόχαν Μπράουνεϊλ, εξάλλου, φέρεται να είχε εμπλοκή στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει το «USA Today», οι Τόμας Βάισελ (χρηματοδότης της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία ενίσχυε οικονομικά την ομάδα του Αμερικανού ποδηλάτη) και Μαρκ Γκόρσκι (πρώην Ολυμπιονίκης που υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής την εταιρία Τailwind Sports) γνώριζαν για την παράνομη δράση του Άρμστρονγκ.

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, τέλος, χαρακτηρίζεται ένας ακόμη πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης, άλλοτε προπονητής του Άρμστρονγκ (κατά τη διάρκεια των επτά νικών στο Γύρο Γαλλίας), ιδρυτής εταιρίας προπονητικών συστημάτων και συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν την ειδικότητά του. Ο λόγος για τον Κρις Καρμάικλ, ο οποίος ήξερε για τα «κατορθώματα» του αθλητή του από το 1995.

Οι αποκαλύψεις δόθηκαν ενόρκως από τον άλλοτε θρύλο του παγκοσμίου αθλητισμού κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης με μία ασφαλιστική εταιρία που είχε καταβάλει 2.160.000 ευρώ σε μπόνους για τις νίκες του Αμερικανού στο Γύρο Γαλλίας την τριετία 1999-2001.

Αυτές οι απαντήσεις αποδεικνύουν εκ νέου ότι «εγκέφαλος» της υπόθεσης ήταν ο ίδιος… ο Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος πάντως επέμεινε πεισματικά ότι δεν έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά την επιστροφή του στη δράση το 2009 και το 2010, ενώ αρνήθηκε ότι είχε δωροδοκήσει ανθρώπους για να μην μαθευτεί η παράνομη δράση του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ