Οι τοίχοι της πόλης λένε πολλά... για την πόλη

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή ένα μεγάλο αφιέρωμα* με συνεντεύξεις και φωτογραφίες της street art αθηναϊκής σκηνής, που ετοίμασαν και φιλοξενούν οι Νew York Times, δημοσιεύουμε μια ιστοριούλα που μας είχε στείλει πολύ πρόσφατα ο ραδιοφωνικός παραγωγός Φάνης Κρίγκος.

 

Προχθές καθώς ετοιμαζόμουν να μπω στο σπίτι, με πλησιάζουν δειλά δύο έφηβοι, κοντά στα 15, ρωτώντας με φοβισμένα: «Κύριε, επιτρέπεται να κάνουμε γκράφιτι στον απέναντι τοίχο του δρόμου; » (Αυτό το κύριε πως με σκοτώνει!). «Φυσικά και επιτρέπεται και μάλιστα δε χρειάζεται να ρωτάτε, ούτε εμένα ούτε και κανέναν άλλο». «Μα τι μας λέτε κύριε; Κάθε τόσο σταματούν διάφοροι με το αυτοκίνητο, μας κάνουν παρατήρηση και μας φωνάζουν να μην λερώνουμε τον τοίχο. Κάποιοι μάλιστα απείλησαν πως θα μας φέρουν την αστυνομία». Με αποστόμωσαν. Οι «νομοταγείς» πολίτες πειράχτηκαν που τα παιδιά αποφάσισαν να καταπιαστούν με την τέχνη του δρόμου και να  εξωραΐσουν το χώρο. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε  για το περιτοίχισμα μιας ακαλαίσθητα άβαφης μάζας μπετόν που δεν γειτνιάζει με κανένα σπίτι. Νιώθω ενοχικά συνυπεύθυνος που, όντας οργανικό μέλος της ενήλικης γενιάς, όχι μόνο τους κατακρεουργήσαμε το μέλλον τους, αλλά τους απαγορεύουμε κιόλας το αυτονόητο δικαίωμα στην έκφραση. Κάθε πάτημα του σπρέι  είναι ένα ψήγμα πολυχρωμίας στο άχρωμο φόντο που τους περιχαρακώσαμε, κάθε ζωγραφιά μια διέξοδος της «σαν τα μούτρα μας» καθημερινότητας που τους δώσαμε και κάθε σύνθημα μια ακόμη κηλίδα στην ήδη λερωμένη συνείδηση της «καθωσπρέπειας» μας...

 

* Το οδοιπορικό των Νew York Times ακολουθεί τη διαδρομή των καλλιτεχνών και τα μηνύματα μερικών χαρακτηριστικών murals στον Κεραμεικό, το Γκάζι, τα Εξάρχεια και μερικές ακόμη περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Mε τη βοήθεια του φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη και του Δημήτρη Μπουνιά, το ρεπορτάζ συγκέντρωσε μαρτυρίες, απόψεις και συνεντεύξεις με τους street artists iNO, Cacao Rocks, This is Opium και Mapet και χαρακτήρισε την Αθήνα ως τη σύγχρονη Μέκκα της ευρωπαϊκής street art.

Ο iNO δήλωσε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο του άρθρου:


Aν θες να μάθεις τι γίνεται σε μια πόλη, τότε παρατήρησε τους τοίχους της.


Oλόκληρο το ρεπορτάζ με τίτλο «Across Athens, Graffiti Worth a Thousand Words of Malaise» μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.



Ο iNO στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση / Φωτό - Angelos Tzortzinis for The New York Times

Κύρια Φώτο: Angelos Tzortzinis for The New York Times


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ