Αναβαθμιζόμαστε;

Article featured image
Article featured image

Αν και οι καθημερινές οικονομικές προκλήσεις και δυσκολίες για τους πολίτες γίνονται όλο και πιο ασήκωτες, τα νούμερα (κάποια νούμερα) δείχνουν να ευημερούν.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor`s ανέβασε σήμερα κατά μία βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, λόγω «καλύτερης απ` ό,τι προβλεπόταν οικονομικής και δημοσιονομικής επίδοσης».

Ειδικότερα, ο οίκος ανέβασε τη μακροπρόθεσμη βαθμολογία της Κύπρου από το "Β-" στο "Β" διατηρώντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο "Β”. Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση από τους S&P`s μετά τις 29 Νοεμβρίου του 2013.

Το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε λιγότερο απ` ότι αναμενόταν πέρσι και πιστεύουμε πως η Κύπρος πιθανώς να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και το 2014, αναφέρει ο οίκος. Σημειώνει δε ότι τήρηση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καταδεικνύει «μειωμένους κινδύνους για την πλήρη και έγκαιρη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Διευκρινίζει παράλληλα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να την αυξήσει και πάλι μέσα στους επόμενους 12 μήνες εφόσον η οικονομική επίδοση του νησιού συνεχίσει να βελτιώνεται.

Aναβάθμιση outlook από τους Fitch

Ο Fitch αναβάθμισε σε σταθερή από αρνητική την προοπτική (outlook) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε ξένο νόμισμα. Το rating της αξιολόγησης παραμένει στο "Β-".

Οι αξιολογήσεις για τα ανώτερα μη εγγυημένα ομόλογα ξένου δικαίου έχουν επιβεβαιωθεί στο Β- και οι αξιολογήσεις για τα μη εγγυημένα ομόλογα κυπριακού δικαίου έχουν αναβαθμιστεί σε Β- από CCC.



Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση του outlook και των ratings προέκυψε λόγω κάποιων σημαντικών παραγόντων αλλά και κάποιων άλλων παραγόντων μεσαίας σημασίας.

Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ που υποστηρίζει τη πολιτική συνοχής και την αξιοπιστία, είναι σύμφωνα με τον Fitch σημαντικός παράγοντας στην αναβάθμιση. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ