Ούτε άντρας ούτε γυναίκα, αλλά ουδέτερο

Article featured image
Article featured image

Δρόμο για την αναγνώριση του απροσδιόριστου φύλου ανοίγει Aυστραλός ο οποίος μετά από έφεση που υπέβαλε στο δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνωρίστηκε ως πολίτης που ανήκει στο «ουδέτερο» φύλο.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Εφετείου της Νέας Νότιας Ουαλίας σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, ο Αυστραλός ακτιβιστής Μέι Γουέλμπι Νόρι κατάφερε να αναγνωριστεί ως «ουδέτερο» φύλο. Το εν λόγω άτομο δήλωσε «ευτυχισμένο» αφού, και δικαστικά πλέον, κατάφερε να αναγνωριστεί ως «ουδέτερο» φύλο. Όπως έχει αποφανθεί το Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας, «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από κάποιον, που δεν θέλει να είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα, να είναι ένα ον ουδέτερο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Νόρι, πλέον, απέκτησε νομική αναγνώριση στο δικαίωμά του να μην ταυτίζεται, ούτε με το ανδρικό, ούτε με το γυναικείο φύλο, ανατρέποντας τον ισχύοντα νόμο ότι όλοι ανεξαιρέτως στα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται με το ένα ή με το άλλο φύλο. Η υπόθεση της διακαούς επιθυμίας του Νόρι να είναι ένα «ον ουδέτερο» επίσημα, άρχισε το 2010 όταν η κυβέρνηση τού αναγνώρισε το δικαίωμα να αναγράφεται στα πιστοποιητικά του ότι είναι «απροσδιορίστου γένους» (sex not specified). Ωστόσο, έναν μήνα μετά την αρχική απόφαση, ο Νόρι έλαβε επιστολή από το Ληξιαρχείο, στην οποία αναφερόταν ότι «έγινε λάθος και δεν γίνεται να είναι γένους ουδετέρου». Κατά την εκδίκαση της έφεσης, ο Νόρι δικαιώθηκε τελεσίδικα.

Ερμηνεία απόφασης από γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως στην Κύπρο

Ως πολύ σημαντική απόφαση η οποία συνάδει με το δικαίωμα του κάθε ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας του φύλου του χαρακτηρίζει  την απόφαση για τον Αυστραλό Νόρι η Ζηναΐδα Ονουφρίου, Λειτουργός Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ορισμός της ταυτότητας φύλου

Μιλώντας στο SigmaLive, η κ.Ονουφρίου εξήγησε ότι με τον όρο ταυτότητα φύλου εννοούμε τον ατομικό και εσωτερικό τρόπο που βιώνεται το φύλο από κάθε άτομο και που μπορεί να συμπίπτει ή όχι με το αποδοθέν κατά τη γέννηση του φύλο. Αυτό περιλαμβάνει το πώς το άτομο βιώνει προσωπικά το σώμα του (που θα μπορούσε να συνεπάγεται τροποποίηση της εμφάνισης ή της λειτουργίας μέσω ιατρικών, χειρουργικών ή άλλου τύπου μέσων, πάντα με την προϋπόθεση της ελεύθερης επιλογής) και άλλες εκφράσεις φύλου, που περιλαμβάνουν την ένδυση, τον τρόπο ομιλίας και τη συμπεριφορά.

Η Λειτουργός του Γραφείου κ. Ονουφρίου εξήγησε ότι «Η ταυτότητα φύλου (gender identity) συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης και συσχετίζεται με όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζονται είτε με το αρσενικό είτε με το θηλυκό φύλο, υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν ταυτίζονται αποκλειστικά με κανένα από τα δύο φύλα, συμπλήρωσε, και δεν επιθυμούν τα επίσημά τους έγγραφα να αναγράφουν κάποιο από αυτά».

Σύντομα η δημοσίευση έκθεσης για νομική αναγνώριση των τρανσέξουαλ στην Κύπρο

Στο μεταξύ, η Αρχή κατά των Διακρίσεων πρόκειται να υποβάλει εντός των ημερών, μετά από σχετικές καταγγελίες, έκθεση σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών (τρανσέξουαλ) ατόμων. Συγκεκριμένα, η έκθεση αφορά σε άτομα τα οποία έχουν υιοθετήσει το αντίθετο φύλο από αυτό που τους αποδόθηκε στη γέννηση και επιθυμούν αυτό να αντικατοπτρίζεται στα δηλωτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα.

Συστηματικές οι παραβιάσεις στη χώρα μας

Όπως είπε η κ. Ονουφρίου, τέτοια διαδικασία δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα στην Κύπρο γεγονός που φαίνεται να βρίσκεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί είναι ότι τα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου διαφοροποιείται από το βιολογικό τους φύλου, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σε διακρίσεις, συστηματικές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ενώ πολύ συχνά πέφτουν θύματα βίαιων συμπεριφορών και επιθέσεων», συμπ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ