«Η φωνή μας είναι τα συναισθήματά μας»

Article featured image
Article featured image

Η Βασιλική Αναστασίου είναι η φωνή και η ψυχή του «The Amalgamation Project», μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας διηγείται ιστορίες τραγουδιών από διάφορες παραδόσεις, δίνοντάς τους, παρέα με τους μουσικούς, χρώμα του σήμερα με επιρροές από διάφορα μουσικά είδη όπως η τζαζ.

Τι δυνατότητες έχει η ανθρώπινη φωνή;

Η φωνή μας είναι ξεχωριστή και μοναδική, όπως το δακτυλικό μας αποτύπωμα.  Είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τα συναισθήματά μας. Το γέλιο, το κλάμα, η κούραση, η χαρά... τα συναισθήματα που νιώθουμε μεταφράζονται σε εκατοντάδες διαφορετικούς ήχους που χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Για να καταλάβεις το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φωνής, σκέψου πόσες διαφορετικές γλώσσες υπάρχουν και πόσο διαφορετικοί είναι οι ήχοι στην κάθε γλώσσα. Μπορούμε να μιμηθούμε ήχους, να τραγουδήσουμε μελωδίες, να εκφραστούμε πέραν των λέξεων. Όταν ανακαλύψεις πως αυτοί οι ήχοι ελέγχονται και πως γίνονται μουσική, ανακαλύπτεις έναν καινούριο ενδιαφέρον κόσμο, ενώνοντας τη φωνή σου με τη φωνή άλλων ανθρώπων και τότε βγαίνει κάτι το μαγικό. Μέσω της μουσικής, η ανθρώπινη φωνή έχει την απίστευτη δύναμη να συγκινήσει, να ηρεμήσει, να θεραπεύσει... έχω δει ανθρώπους, ειδικά μή τραγουδιστές, να μεταμορφώνονται οι ίδιοι σε πανέμορφα φωτεινά πρόσωπα με το τραγούδι και να το μεταφέρουν και στους γύρω τους.

Τι ακριβώς σημαίνει «The Amalgamation Project»;

Amalgamation (ελληνικά αμαλγάμωση ή αμαλγαμάτωση) είναι η διαδικασία πρόσμιξης διαφόρων στοιχείων σ’ένα ενιαίο σώμα. Το Amalgamation Project είναι, για μένα, λόγος να υπάρχω μουσικά. Μια πλατφόρμα που μου δίνει τη δυνατότητα να διηγούμαι ιστορίες τραγουδιών από διάφορες παραδόσεις και να τους δίνω, παρέα με τους μουσικούς, χρώμα του σήμερα με επιρροές από διάφορα μουσικά είδη όπως η τζαζ.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παντρεύεις την τζαζ με την παραδοσιακή μουσική;

Η διαδικασία συνήθως είναι η εξής. Διαλέγω ή συνθέτω ένα τραγούδι, φέρνω το κομμάτι στην πρόβα, κάνω εισηγήσεις, ο Ερμής Μιχαήλ αλλάζει τα φώτα στην αρμονία του κομματιού και τα υπόλοιπα είναι θέμα αισθητικής του συνόλου. Το δύσκολο μέρος είναι η πρόκληση να επικοινωνήσεις με τον ακροατή και να τον κάνεις να νιώσει μέρος της μουσικής σου.

Αύριο Κυριακή έχεις συναυλία στη Λεμεσό με το συγκεκριμένο project. Με ποιο επιχείρημα θα προσπαθούσες να πείσεις κάποιον να έρθει να σε ακούσει;

Θα τραγουδήσω παρέα με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς μας. Με τον Ερμή Μιχαήλ στην κιθάρα, Νικόλα Τρύφωνος στο κοντραμπάσο, Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα, Άλκη Αγαθοκλέους στο νέυ και τον προσκεκλημένο για μερικά τραγούδια, υπέροχο Γιάννη Κουτή στο ούτι.

Μέχρι πρόσφατα ήσουνα στο εξωτερικό, σωστά; Τι ακριβώς έκανες εκεί που ήσουν;

Πέρασα τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής μου στο Λονδίνο όπου για τα πρώτα 4 παρακολούθησα μαθήματα μουσικής και φωνητικής τέχνης στο Tech Music School και έπειτα πήρα υποτροφία για μεταπτυχιακό στο London College of Music. Τα υπόλοιπα 4 δούλευα, δίδασκα, διδασκόμουν και απολάμβανα πληροφορίες και εμπειρίες από μια ενδιαφέρουσα και ολοζώντανη πόλη. Χρησιμοποιούσα το Λονδίνο σαν βάση μου για ταξίδια σε διάφορες χώρες. Όταν πια έκλεισε ο κύκλος, έκλεισα και εγώ εισιτήρια και γύρισα στην Κύπρο.

Έχεις δώσει παραστάσεις σε πολλές χώρες και με διάφορα σχήματα. Ποια απ’ όλες είναι πιο έντονα χαραγμένη στο μυαλό σου;

Όλες οι συναυλίες έχουν ξεχωριστή θέση στο μυαλό μου. Πιο έντονα ξεχωρίζουν το 4ο και 5ο Διεθνές River Festival στην Πάδοβα της Ιταλίας το 2010 και 2011. Μια υπέροχη διοργάνωση, οι άνθρωποι απλοί και ευγενικοί, οι μουσικοί υπέροχοι και το σκηνικό... μια πλατφόρμα πάνω στο ποτάμι για τους μουσικούς, μια μικρή βαρκούλα με κουπί που μας μεταφέρει στη σκηνή και ο κόσμος παρακολουθεί αμίλητος από την όχθη. Η απόλυτη παράδοση στο κοινό σου. Άν εξαιρέσεις τα κουνούπια, ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και έντονες εμπειρίες της μουσικής μου ζωής.

Ποια θα είναι η συμβολή σου στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος της Λουβάνας, τον ερχόμενο Ιούλιο;

Νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που θα έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τις γνώσεις μου και την μέχρι τώρα εμπειρία μου στο τραγούδι. Το εργαστήρι φωνητικής που θα διδάξω, θα εξερευνήσει μερικές από τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής σ’ ένα ταξίδι εκμάθησης τραγουδιών γειτονικών και άλλων χωρών. Τα τραγούδια θα διδάσκονται ομαδικά, σε κύκλο, εξελίσσοντας έτσι την σχέση της ομάδας και την δυναμική της. Θα δοθούν φυσικά και ατομικά συμβουλές και ασκήσεις για όλα τα επίπεδα. Θα πειραματιστούμε με διάφορους ήχους και πολυφωνία. Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει τις φωνητικές του ικανότητες μέσα από την ομαδικότητα, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή μουσικού υπόβαθρου.

Θα συμμετάσχεις και στο φεστιβάλ Φέγγαρος που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά;

Ναι, ετοιμάζουμε όμορφες μουσικές για το φεστιβάλ. Ανυπομονώ!

Τι έχεις στα πλάνα σου για τους προσεχείς μήνες;

Συμμετοχή του Amalgamation Project σε διάφορα φεστιβάλ. Λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στο site μου.

Τι θα ήθελες να έχεις καταφέρει σε βάθος χρόνου αναφορικά με την ενασχόληση σου με τη μουσική;

Δεν κάνω σχέδια που να φτάνουν σε βάθος χρόνου. Μακάρι να είμαστε καλά μέχρι τότε...

Κυριακή 6 Απριλίου, Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός, 20.00, €10 (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Προκράτηση εισιτηρίων με μήνυμα στο 99522457.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ