Χούλιγκαν, βία και κοινωνία

Article featured image
Article featured image

Τα βίαια και αιματηρά πολλές φορές γεγονότα στον αθλητισμό, ο χουλιγκανισμός και η αντιμετώπισή του, ήταν το θέμα της τρίτης σειράς Διαλέξεων που διοργάνωσαν, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και το Κωνστάντειον Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην εκδήλωση , ο χουλιγκανισμός και η βία στον αθλητισμό εξετάσθηκαν με αστυνομική, κοινωνική και νομική προσέγγιση.

O Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, εγκληματολόγος, Επικεφαλής Ερευνών Εγκληματολογίας- Ψυχολογίας, στο Κωνστάντειον, τόνισε πως οι διαλέξεις , σκοπό έχουν την ενημέρωση τόσο των ατόμων που το επάγγελμα τους είναι άμεσα συσχετισμένο με τη θεματολογία ,αλλά και με τον απλό πολίτη , ο οποίος ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τα σοβαρά προβλήματα που αποτελούν καθημερινότητα την οποία καλείται να βιώσει.

Ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσίασε τη βία στον αθλητισμό από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα και εεισήμανε πως οι σύγχρονες κοινωνίες δείχνουν λιγότερη ανοχή σε συμμετοχή ή παρακολούθηση βίαιων πράξεων, ενώ όπως τόνισε, παράλληλο φαινόμενο είναι σήμερα η επιβολή του κράτους ως μόνου νόμιμου φορέα μονοπωλίου της βίας.

Ο Δρ. Περιστιάνης αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, από την Αγγλία ως άθλημα της ελίτ, και πώς ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισμός που εμφανίστηκε επίσης πρώτος στην Αγγλία στην αρχή της δεκαετίας του 1960, εξαπλώθηκε μια δεκαετία αργότερα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλύοντας τα αίτια αυτού του φαινομένου, αναφέρθηκε στη θεωρία των υποκουλτούρων και παρουσίασε το φαινόμενο όπως παρατηρείται και στην Κύπρο, αναφέροντας μάλιστα πως οι καθοριστικοί παράγοντες όσον αφορά στην πόλωση και τις ακραίες συμπεριφορές οπαδών στην Κύπρο, δεν είναι δομικοί/ταξικοί, όπως στην Αγγλία, αλλά ιστορικο-πολιτικοί.

Ο Δρ. Περιστιάνης, σχολίασε τις συμπεριφορές οπαδών μεγάλων κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας, ανέφερε τους κοινωνικούς παράγοντες που έχουν ωθήσει στη δημιουργία των ομαδοποιήσεων των οπαδών και των συνακόλουθων χαρακτηριστικών, και ανέλυσε τον χαρακτήρα του σύγχρονου οπαδού ποδοσφαίρου.

Ο Μιχάλης Ηροδότου, Υπεύθυνος της Συλλογής Πληροφοριών για τον Χουλιγκανισμό, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, αναφέρθηκε στον ορισμό του φαινομένου αυτού, ότι δηλαδή είναι ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης.

Εξήγησε το ποιές είναι πράξεις Χουλιγκανισμού, τόνισε πως πρόκειται για αμιγώς Κοινωνικό Πρόβλημα που δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, αναφέρθηκε στα κοινωνικά αίτια του Χουλιγκανισμού, ανέλυσε το πως προσπαθεί η Αστυνομία να περιορίσει το πρόβλημα , καθώς και το ποιά μέτρα εισηγείται η Αστυνομία για την πρόληψη και την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ