Ιστορίες με τακούνι

Article featured image
Article featured image

Τα μακρύτερα πόδια, τα προβεβλημένα οπίσθια και ο ευθυτενής κορμός είναι μάλλον οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες το λατρεύουν και δεν μπορούν να διανοηθούν καν τι σημαίνει ζωή χωρίς αυτό. Αναντίλεκτα, το τακούνι είναι στις μέρες μας το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ και το κατεξοχήν σύμβολο της θηλυπρέπειας. Κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία αναφορικά με την παρουσία του τακουνιού διαμέσου των αιώνων ακολουθούν.

 

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία ψηλοτάκουνων παπουτσιών σε αρχαία Αίγυπτο, αρχαία Ελλάδα και Μογγολία.

Η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που φορέθηκε τακούνι είναι στα 1533, όταν την ημέρα του γάμου της, όπως όλες οι νύφες, η Αικατερίνη των Μεδίκων ήθελε να κάνει το δικό της fashion statement. Στο γάμο της, λοιπόν, με τον Δούκα της Ορλεάνης, που έγινε αργότερα ο βασιλιάς Ερρίκος ο 2ος της Γαλλίας, έκοψε με το πριόνι ένα κομμάτι από τη σκάλα και το χρησιμοποίησε για να δώσει ύψος στο παπούτσι της, προκειμένου να καλύψει το χαμηλό ύψος της. Μια κίνηση που αν και αρχικά φάνηκε αλλόκοτη, τελικά διαδόθηκε αστραπιαία στους ευρωπαϊκούς βασιλικούς κύκλους, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Αυτή ή αυτός που φορούσε παπούτσια με ψηλό τακούνι στην Βενετία ή στο Παρίσι του 16ου αιώνα, όχι μόνο αποδείκνυε την ευγενική του καταγωγή αλλά και τις γνώσεις του/της γύρω από τη μόδα και το στιλ.

Η ταύτιση του τακουνιού με τον γυναικείο ερωτισμό δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ημερών μας, αφού πόρνες σε όλη την Ευρώπη είχαν από τον 16ο αιώνα αρχίσει να φορούν ψηλοτάκουνα για την ανάδειξη της θηλυκότητάς τους.

Ευρέως διαδεδομένη είναι και η άποψη ότι αυτός που ανακάλυψε και καθιέρωσε το τακούνι είναι ο γνωστός Ιταλός εφευρέτης και καλλιτέχνης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου, ο οποίος είχε φορέσει τακούνια για να φαίνεται πιο ψηλός. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό του είχαν γίνει εμμονή, ώστε να θεσμοθετήσει ποινή θανάτου σε όσους κοινούς θνητούς επιχειρούσαν να τα φορούν. Τα τακούνια στα παπούτσια του είχαν σχήμα κλεψύδρας και είχαν ύψος 13 εκατοστών.

Η ανακάλυψη του τακουνιού-στιλέτο έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '50. Το στιλέτο ισορροπεί το βάρος αυτού που το φοράει σε ένα τακούνι που μοιάζει με καρφί και έχει μήκος 10-15 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον διεθνώς καταξιωμένο βιολόγο και ερευνητή της σεξουαλικότητας Άλφρεντ Κίνσει, το ψηλοτάκουνο αναγκάζει το πόδι στην κάθετη θέση που περιγράφεται ως η χαρακτηριστική θέση του γυναικείου ποδιού κατά τη διάρκεια του οργασμού.

3.5 δισεκατομμύρια στερλίνες ξοδεύονται κατά μέσο όρο τον χρόνο για αγορά παπουτσιών με τακούνι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Diamond Insurance, με τα 2/3 από αυτά τα παπούτσια να μη βγαίνουν ποτέ από τα κουτιά τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μέση Βρετανίδα έχει στην κατοχή της 19 ζευγάρια, από τα οποία φορεί μόνο τα 7. Μια στις είκοσι γυναίκες έχει περισσότερα από 50 ζευγάρια ενώ ένα 70% από τις ερωτηθείσες δήλωσαν ότι εάν τους προσφέρονταν 300 στερλίνες θα προτιμούσαν να αγόραζαν πολλά φθηνά ζευγάρια από ένα ακριβό.

Περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανίδες το χρόνο τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ατυχήματα που προκαλούνται από το περπάτημα με τακούνια.

Την αυτοκρατορία του ψηλοτάκουνου ως κλασική «ανδροπαγίδα» έρχεται να αμφισβητήσει μια πρόσφατη έρευνα του Northumbria University της Αμερικής, αφού, σύμφωνα με αυτή, «οι άνδρες δεν προσέχουν αν οι γυναίκες φορούν ή δε φορούν ψηλοτάκουνα όταν περπατούν».

Πηγή φωτογραφιών: Fridge


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ