Οι πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της Ευρώπης

Article featured image
Article featured image

Οι πλέον σημαντικές εκλογές στην ιστορία της Ευρώπης θεωρούν τα μεγάλα κεφάλια στις Βρυξέλλες τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα (22-25 Μάη), καθότι το αποτέλεσμά τους αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της ΕΕ για τα επόμενα αρκετά χρόνια. 

«Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά» είναι ο τίτλος της σχετικής εκστρατείας του Ευρωκοινοβουλίου. Καταρχάς, πρόκειται για τις πρώτες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Η κυριότερη αλλαγή αφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνέλθουν περί τα τέλη του Μάη, για να προτείνουν το όνομα του νέου Προέδρου της Κομισιόν, οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν - αν όχι άμεσα, αλλά έμμεσα - σημαντικό λόγο στην ανάδειξη του Προέδρου της Κομισιόν.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται το ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ανάμεσα στους υποψήφιους Προέδρους της Κομισιόν στις 15 του Μάη και θα μεταδίδεται και διαδικτυακά.

Στο σύνολό τους θα εκλεγούν 751 ευρωβουλευτές. Η Γερμανία εκλέγει τους περισσότερους (96) και τους λιγότερους εκλέγουν οι μικρές σε πληθυσμό χώρες (Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Εσθονία, με έξι ευρωβουλευτές έκαστο κράτος). Η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Επίσης, συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες η σκέψη για διορισμό μόνιμου προέδρου του Eurogroup με θητεία ίσως τα πέντε χρόνια.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ