Τέχνη επί δύο

Article featured image
Article featured image

Δουλειά τους είχα αρχικά δει σε διάφορους commercial χώρους και σε αφίσες για διάφορα events. Όταν ρωτούσα το όνομα του καλλιτέχνη, έπαιρνα την απάντηση «Αδελφές Φιλίππου». Όταν κάποια στιγμή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε, είχα εντυπωσιαστεί τόσο με τον επαγγελματισμό, την έρευνα και την παρουσίαση της ιδέας τους, όσο και με το τελικό αποτέλεσμα που βγήκε προς τα έξω.

Κάπως έτσι κατέληξα στον ομολογουμένως όλο χαρακτήρα χώρο τους, το «In Toto», για να μάθω περισσότερα γι’ αυτές, επί ευκαιρίας του καινούριου τους πρότζεκτ.

 

Αλήθεια, πώς καταλήξατε στην επωνυμία «In Toto»;

Στο ψάξιμο, στόχος μας ήταν να εντοπίσουμε κάτι που να υποδεικνύει πως αναλαμβάνουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με εικονογράφηση. Η δουλειά της καθεμιάς μας είναι πολύ διαφορετική ως προς την τεχνοτροπία, την ταυτότητα και το στιλ της, πράγμα που δεν περιορίζει το τελικό αποτέλεσμα των πρότζεκτ που αναλαμβάνουμε σαν ομάδα. Το λατινικό «In toto» ήρθε κι έδεσε, αφού σημαίνει συνολικά -εν συνόλω- και εντοπίσαμε ότι ταιριάζει σ’ αυτό που προσφέρουμε.



World Aids Day για την UNFICYP

Ο χώρος σας πάντως είναι ότι πρέπει για να εμπνευστεί κάποιος να δουλέψει. Πως επιλέξατε τους Αγίους Ομολογητές;

Αρχικά ψάχναμε για στούντιο στην παλιά πόλη αλλά δεν βρίσκαμε κάτι που να μας έκανε και να ήταν προς πώληση. Λόγω των μηχανημάτων και της φύσης της δουλειάς μας ενδιαφερόμασταν για ένα μόνιμο χώρο. Η αλήθεια είναι πως η γειτονιά εδώ έχει κάποια ιστορία για μας, αφού η μητέρα μας μεγάλωσε εδώ. Βρήκαμε αυτό τον χώρο, που ήταν παλιές αποθήκες και τον διαμορφώσαμε. Μας πήρε ένα χρόνο για να καταλήξουμε στο στούντιο που βλέπεις σήμερα. Διατηρούμε κι ένα χώρο απέναντι απ’ το στούντιο, στην οδό Κανάρη, που λειτουργεί ως γκαλερί. Εκεί φιλοξενήσαμε την πρώτη μας μεγάλη έκθεση, το Φεστιβάλ Γέλιου της YEU και σύντομα θα πραγματοποιηθούν στον χώρο δύο εκδηλώσεις που αφορούν σε παρουσίαση βιβλίου, λέει η Ιωάννα.

Αγαπήσαμε πολύ τη γειτονιά αυτή, αφού θυμίζει παλιές εποχές, με τους γείτονες να γνωρίζονται μεταξύ τους και να αλληλοβοηθιούνται. Όταν στήναμε το χώρο, μας καλοδέχτηκαν και μας κερνούσαν γλυκά και καφέδες. Εξελίσσεται σε καλλιτεχνική γειτονιά η συγκεκριμένη, αφού εδώ γύρω στεγάζονται κι άλλες γκαλερί, σχολές τέχνης κ.ά., συμπληρώνει η Σιμώνη.

Έχουν κι οι δύο σπουδάσει τέχνες. Η Ιωάννα είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Delaware στις ΗΠΑ ενώ η Σιμώνη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Kingston και μετέπειτα στο UAL Camberwell College of Art.

«Η Ιωάννα είναι ζωγράφος, δουλεύει περισσότερο με αυγοτέμπερα και νερομπογιά. Εγώ τείνω προς τη χαρακτική και δουλεύω περισσότερο με μεταξοτυπίες. Είναι καλό που η καθεμιά ακολουθεί τη δική της γραμμή γιατί αυτό μας βοηθά στα πρότζεκτ που αναλαμβάνουμε», λέει η Σιμώνη.



Kitron Restobar, Λευκωσία

Με το που ολοκληρώσατε τις σπουδές σας αποφασίσατε να δουλέψετε μαζί;

«Ναι. Ξέρεις, το επάγγελμα του εικονογράφου είναι πολύ μοναχικό. Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι και με άλλους καλλιτέχνες, πόσο μάλλον με κάποιον που αγαπάς», απαντά η Σιμώνη. «Μόλις μας ενημερώσει ο πελάτης τι ακριβώς είν’ αυτό που θέλει, αποφασίζουμε με την αδελφή μου σε ποιαν ταιριάζει να το αναλάβει ή αν είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί», προσθέτει η Ιωάννα και συμπληρώνει…



Καμπάνια Stop Bullying, για το Hope for Children

«Επιπλέον, δουλεύουμε και πάνω σε δικά μας πρότζεκτ, εκθέτοντας τη δουλειά μας, κυρίως στο εξωτερικό. Πράγα, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη κ.ά. Η Σιμώνη έχει πρόσφατα λάβει μέρος και σε ένα πολύ σημαντικό διαγωνισμό στην Αγγλία, έχει περάσει το πρώτο στάδιο, και τώρα περιμένουμε απάντηση, αν έχει επιλεγεί».



«Kopiaste» exhibition, collaboration with Michael Anastassiades

«Επίσης συνεργαζόμαστε και με άλλους καλλιτέχνες. Τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο ήμασταν στην Αθήνα για ένα τέτοιο collaboration. Η Ιωάννα αναλαμβάνει επίσης πορτρέτα επί παραγγελία κι εγώ είχα αναλάβει αρκετά πρότζεκτς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα δουλεύουμε κι οι δύο πάνω στην επόμενη προσωπική μας έκθεση που θα γίνει στην Βασιλεία της Ελβετίας τον Μάρτιο του 2015», λέει η Σιμώνη.



«Perseids», έκθεση στο Stolen Space στο Λονδίνο

Πώς ονειρεύεστε το In Toto στο μέλλον;

Θέλουμε να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρότζεκτς που αρέσουν καταρχήν σε μας. Επίσης, να εμπλουτίσουμε το βιογραφικό μας σε συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς. Να συνεχίσει να έχει παρουσία η δουλειά μας στο εξωτερικό και να μην νιώσουμε απομόνωση, λόγω του ότι ζούμε και δουλεύουμε εδώ. Αγαπάμε πολύ την Κύπρο αλλά διανύουμε δύσκολες εποχές και πρέπει να λειτουργούμε ευέλικτα.



Το «In Toto illustration» στην Wall Street Journal

Πάνω σε τι δουλεύετε αυτό το διάστημα;

Μόλις έχουμε ολοκληρώσει την εικονογράφηση του βιβλίου της κας Εύης Θεοπέμπτου «Το βασίλειο που έγινε η πόλη της Λάρνακας», από τις εκδόσεις a bookworm publication. Ήταν ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ, αφού αφορά σε μικρά παιδιά, οπόταν παίξαμε με πολλά χρώματα και textures. Λόγω του ότι το βιβλίο αφορά στην ιστορία της Λάρνακας, ήταν ενδιαφέρον και η έρευνα που προηγήθηκε, αφού έπρεπε να διαβάσουμε τα σχετικά, να εντοπίσουμε παλιές φωτογραφίες και εικόνες της πόλης και των ανθρώπων της, να προσθέσουμε όπου ήταν επιτρεπτό την φαντασία μας.

Η παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία θα γίνει στην «In Toto Gallery». Εκεί θα εκθέτουμε και θα είναι προς πώληση τα έργα που φιλοξενήθηκαν στην έκδοση. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί παιδικό εργαστήρι στο χώρο, το οποίο θα βασίζεται στο περιεχόμενο του βιβλίου.



Περισσότερα για το βιβλίο έχουμε δημοσιεύσει εδώ



IN TOTO ILLUSTRATION

T: 22 262470

www.intotoillustration.com


www.facebook.com/intotoillustration


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ