Θα βλέπουμε το ματς από «ΚΟΠ tv»;

Article featured image
Article featured image

Η ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) παρουσίασε στις τηλεοπτικές πλατφόρμες την πρότασή της για κοινή διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει ότι, αν καταλήξουν σε συμφωνία, από το 2016 μέχρι και το 2019 θα βλέπουμε τα κυπριακά ματς από την «ΚΟΠ tv», πληρώνοντας περίπου €25 το μήνα.

 

Στην παρουσίαση της ΚΟΠ τονίστηκε πως στόχος της προσπάθειας για κοινή διαχείριση που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό είναι η εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων όλων των σωματείων, πρώτης και όχι μόνον κατηγορίας, για τα έτη 2016-2019. «Προς τούτο έχει συγκαλέσει αριθμό συνελεύσεων με τα σωματεία και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο τρόμο εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων για την περίοδο 2016-2019» ανέφερε η ΚΟΠ σε εκπροσώπους των εταιρειών: Cytavision, Primetel, LTV και Cablenet. Παράλληλα, τονίστηκε πως βασική αρχή της ΚΟΠ είναι να χειριστεί τις συνδρομητικές πλατφόρμες μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εξάλλου, τονίζεται πως όταν η ΚΟΠ θα είναι έτοιμη να το πράξει θα ετοιμάσει ενιαίο συμβόλαιο για όλες τις πλατφόρμες.

Τι απαιτεί η ΚΟΠ από τις πλατφόρμες;

Απευθυνόμενη σε Cytavision, Primetel, LTV και Cablenet η ΚΟΠ σημείωσε τις παραμέτρους που θέτει για παραχώρηση των δικαιωμάτων του πρωταθλήματος:

-Η κάθε πλατφόρμα να διαθέσει δύο κανάλια στην ΚΟΠ χωρίς αντίτιμο.

-Τα κανάλια θα είναι για την αποκλειστική χρήση της ΚΟΠ. Σε περίπτωση που κάποια πλατφόρμα επιθυμεί να εκμεταλλεύεται μερικώς τον κενό χώρο των δύο καναλιών θα μπορεί να το πράττει μόνο με τη γραπτή συμφωνία της ΚΟΠ.

-Η ΚΟΠ θα παράγει εκπομπές, προγράμματα αλλά και αγώνες ζωντανής μετάδοσης και θα αποστέλλει σε όλες τις πλατφόρμες το πρόγραμμα με πανομοιότυπο τρόπο.

-Η κάθε πλατφόρμα θα είναι υπόχρεα να πωλεί το προϊόν της ΚΟΠ (τα δύο κανάλια που προαναφέρθηκαν) στην τιμή που θα καθορίσει η Ομοσπονδία προς κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς πρόσθετη χρέωση.

-Τυχόν διαχειριστικά έξοδα ή άλλα έξοδα που αφορούν τη διαχείριση των δύο καναλιών από την κάθε πλατφόρμα θα επιβαρύνουν την κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά και δεν θα χρεώνονται στην ΚΟΠ.

-Η τιμή πώλησης του προϊόντος της ΚΟΠ προς το κοινό θα καθορίζεται εκάστοτε αποκλειστικά από την ΚΟΠ.

Στα 15 εκατομμύρια ευρώ ο τηλεοπτικός τζίρος

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν κάπου 50 χιλιάδες συνδρομητές που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές προβολές των αγώνων της ομάδας που υποστηρίζουν. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου χίλιοι δημόσιοι χώροι προβολής ποδοσφαιρικών αγώνων (καφετέριες, πρακτορεία στοιχημάτων κ.α.). Μάλιστα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΚΟΠ προσανατολίζεται σε μια τελική τιμή για τον καταναλωτή που θα περιστρέφεται γύρω από τα 25 ευρώ, που θεωρεί πως είναι συμφέρουσα για κάθε φίλαθλο που πληρώνει για να βλέπει το πρωτάθλημα. Με αρχικούς υπολογισμούς προκύπτει ένα έσοδο της τάξης των 15 εκ. ευρώ ετησίως, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πλάνο της ΚΟΠ, η οποία προτίθεται να επιστρέφει στα σωματεία περίπου τα 11 εκ. ευρώ ως αντίτιμο για τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους.


Πηγή: In Business

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ