Ιστορικής σημασίας, με πολλαπλές νομικές, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, απόφαση έλαβε χθες το ΕΔΑΔ, επιβάλλοντας στην Τουρκία χρηματική ποινή, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συγγενών αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων της Καρπασίας, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας.
Το ΕΔΑΔ, στην απόφασή του, καλεί την Τουρκία να καταβάλει εντός τριών μηνών 30 εκ. ευρώ συν φόρους, ως αποζημίωση, για την ηθική βλάβη, που υπέστησαν οι συγγενείς αγνοουμένων.
Επίσης, η Τουρκία καλείται να καταβάλει 60 εκ. ευρώ, συν φόρους, για την ηθική βλάβη, που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Η κυβέρνηση, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό και εντός 18 μηνών να διανέμει τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους. Μεγάλη νίκη της Κύπρου, η οποία, εφόσον αξιοποιηθεί πολιτικά, μπορεί να προσφέρει και σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα, χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΕΔΑΔ.
Πρόκειται για μια εξέχουσας νομικής, αλλά και πολιτικής σημασίας απόφαση, αφού, για πρώτη φορά, επιδικάζεται η καταβολή αποζημίωσης κράτους έναντι άλλου κράτους.
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, η απόφαση δημιουργεί τη δυνατότητα και νέων αγωγών της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας, αφού δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα της ΚΔ να προσφύγει και για νέες αποζημιώσεις.
Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα ισχυρό νομικό και πολιτικό εργαλείο, το οποίο ισχυροποιεί αισθητά την επιχειρηματολογία της ε/κ πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου εξουδετερώνει την προηγούμενη απόφασή του για τη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων.
Σοκ στην Άγκυρα
Στην Άγκυρα η απόφαση προκάλεσε σοκ. Για ράπισμα προς την Τουρκία κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ και χαρακτηρίζουν ως ποσό ρεκόρ το ύψος των αποζημιώσεων.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ, από άποψης διεθνούς δικαίου, δεν είναι δεσμευτική, ούτε έχει κάποια αξία για την Τουρκία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτή η δίκη, είπε, επανήλθε στην επικαιρότητα, έπειτα από δέκα χρόνια. Από πλευράς δικαίου, πέραν των μειονεκτημάτων της, υποστήριξε, είναι λάθος και η χρονική στιγμή.
Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.