Πέθανε ο γιατρός των φτωχών

Στην ηλικία των 101 ετών πέθανε χθες ένας μεγάλος φιλάνθρωπος και επιστήμονας, ο διεθνώς αγαπητός γιατρός από τη Βενεζουέλα Χαθίντο Κονβίτ.

Ο Κονβίτ συνέδεσε την ύπαρξη του και απέκτησε μεγάλη φήμη με την εξέλιξη του εμβολίου κατά της λέπρας και δαπάνησε μια ολόκληρη ζωή βοηθώντας τους φτωχούς.

Είχε γεννηθεί το 1913 από μια οικογένεια Ισπανών μεταναστών και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καράκας. Το όνομα του θα μείνει στην ιστορία για τις μάχες που έδωσε για να υπερκεράσει το στιγματισμό των ασθενών με λέπρα και τη συνεργασία του με τους περιθωριοποιημένους στις παρυφές των πόλεων αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας.

«Ο Δρ Κονβίντ έγινε λαϊκός ήρωας στη Βενεζουέλα λόγω της αφοσίωσής του στους φτωχούς και στους περιθωριοποιημένους ασθενείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Σε όλη τη σταδιοδρομία του, ποτέ δεν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους ασθενείς του» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Το 1987, ο γιατρός συνδύασε την υπάρχουσα θεραπεία κατά της φυματίωσης και ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στους αρμαδίλους για να σχεδιάσει ένα νέο εμβόλιο κατά της λέπρας. Ο Κονβίτ ανακάλυψε επίσης το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης, μιας τροπικής ασθένειας του δέρματος που μεταδίδεται από σκνίπες και σχετίζεται με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Μέχρι πρόσφατα ο μεγάλος επιστήμονας εργαζόταν πάνω στην αναζήτηση της θεραπείας του καρκίνου και δημοσίευσε την τελευταία του μελέτη το 2013 σε ηλικία 100 ετών.

«Δεν χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν κέρδισα το βραβείο Νόμπελ, αλλά τον χάνω στη μάχη για την εύρεση της θεραπείας κατά του καρκίνου», είχε πει.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε προτείνει τον Κόνβιτ για το βραβείο Νόμπελ το 1988, αλλά δεν το κέρδισε. Ανάμεσα στις πολλές διεθνείς διακρίσεις, που τον συντρόφευαν ήταν το ισπανικό βραβείο του πρίγκιπα των Αστούριας και το γαλλικό της Λεγεώνας της Τιμής.

(Πηγή: ΚΥΠΕ)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ