Επίσημη πρώτη για το Πράιντ

Article featured image
Article featured image

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία η σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη με την οποία ουσιαστικά δόθηκε το βάπτισμα του πυρός για το Γκέι Πράιντ που φέτος γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Στον πάτο η Κύπρος 

“Ερχόμαστε να φέρουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας στο προσκήνιο, καταπολεμώντας δημόσια το στίγμα και την προκατάληψη ενάντια στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή ενάντια σε 85,000 Κύπριους συνανθρώπους μας” ανέφερε χαρακτηριστικα ο Πρόεδρος της accept - ΛΟΑΤ Κύπρου (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς και Ιντερσεξ), Κώστας Γαβριηλίδης.

Η Κυβέρνηση και τα κόμματα, πρόσθεσε, οφείλουν “να σταθούν στο ύψος τους και να μη λένε απλά λόγια που ακούγονται ενθαρρυντικά στα αυτιά των ΛΟΑΤ ψηφοφόρων”.

Σύμφωνα, είπε, με τον ευρωπαϊκό χάρτη κατάταξης των χωρών βάσει του νομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤ άτομα σε κάθε χώρα, η Κύπρος βρίσκεται “στον πάτο της ΕΕ μαζί με τη Λετονία”.

Μας αφορά όλους

Σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, χαιρέτισε τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας όπως η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή. Η πραγματική διαφορά, είπε, θα επιτευχθεί όχι μόνο με τις ενέργειες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα άτομα ΛΟΑΤ, αλλά μέσω της στήριξης των υπολοίπων.

Φοβούνται

Στο δικό του χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε πως με βάση σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το 2012 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, 39% των ερωτηθέντων στην Κύπρο είπε πως αποφεύγει να εκδηλώσει δημόσια τη σεξουαλική του ταυτότητα, καθώς φοβάται πως μπορεί να δεχτεί επίθεση, λεκτική ή και φυσική. Παράλληλα, το 76% δηλώνει πως αποφεύγει να κρατάει το χέρι του ή της συντρόφου ακριβώς λόγω τέτοιων φόβων και το 56% τονίζει πως μέσα στο 2012 ένιωσε να υφίσταται διακρίσεις λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του.

Προχωρούμε

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι “όταν πριν από μερικά χρόνια καταργήθηκε στην Κύπρο ο αναχρονιστικός νόμος για την ομοφυλοφιλία, πολλοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς εξέφρασαν με έντονο τρόπο την αντίθεση τους στην κατάργηση αυτού του νόμου” και εξέφρασε την ελπίδα όπως φέτος, με την ευκαιρία και του πρώτου Pride Festival, η κοινότητα ΛΟΑΤ δεν θα τους βρει απέναντι της. Η κ. Ατταλίδου είπε ότι το Γραφείο του ΕΚ με μεγάλη χαρά, χαιρετίζει το πρώτο Pride Festival στην Κύπρο. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό και η Κύπρος να δείξει ότι προχωρά μπροστά αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις, καταπιεστικές ιδέες και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα”. 

Από την πλευρά της, αφού εξέφρασε τη χαρά της για την έναρξη του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου, είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο νομοσχέδια, ένα για την ρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης και το δεύτερο για την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής που καταδεικνύουν, όπως είπε, ότι σιγά – σιγά αλλά σταθερά, η κυπριακή πολιτεία προχωρεί προς την ενδυνάμωση της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στη χώρα μας. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την προώθηση αυτών των νομοσχεδίων.

O υπεύθυνος Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι με την ένταξή μας στην ΕΕ έχουμε και επίσημα αποδεχθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, όλων των ομάδων.

Εχουμε ευθύνη, συνέχισε, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα και η ελευθερία της έκφρασης θα γίνονται αποδεκτές.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ