Τα μπίζνες της Μπόκο Χαράμ

Article featured image
Article featured image

Πολλοί από εμάς ακούσαμε για την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, μετά την απαγωγή των 300 κοριτσιών στη Νιγηρία από ένοπλους εξτρεμιστές μέσα στο ίδιο τους το σχολείο. Ωστόσο, η οργάνωση δεν είναι φέτος που συστάθηκε. Αντίθετα, στο μελανό ιστορικό της έχει πάρα πολλές εγκληματικές και βίαιες πράξεις τις οποίες μάλιστα φαίνεται να τις συνδυάζει με επικερδείς επιχειρήσεις.

Εκτός από τις απαγωγές, η Μπόκο Χαράμ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω συνεργασίας της με διεθνή καρτέλ ναρκωτικών, με κλοπές καθώς και με τη λειτουργία ψεύτικων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

«Αυτό που είναι σίγουρο για τη Μπόκο Χαράμ, είναι ότι η οργάνωση χρηματοδοτείται πολύ καλά. Χωρίς ένα ισχυρό ταμείο, θα είχε διαλυθεί εδώ και πολύ καιρό» αναφέρει μια έκθεση από την Διεθνή Κοινοπραξία για την ανάλυση και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, (START) με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ

Περίπου πριν από μια δεκαετία, όταν η οργάνωση είχε πρωτοιδρυθεί, η πλειοψηφία των κεφαλαίων της αντλούνταν από τις γειτονικές κοινότητες που υποστήριζαν τον στόχο της επιβολής του ισλαμικού νόμου και της απαλλαγής της Νιγηρίας από δυτικές επιρροές, σύμφωνα με την έκθεση START, αλλά αυτό το μέσο συλλογής κεφαλαίων αποδείχθηκε περιορισμένο σε μια χώρα στην οποία το 54% των ανθρώπων έχουν ταξινομηθεί ως «εξαιρετικά φτωχοί» από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σήμερα, η Μπόκο Χαράμ έχει διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αντλώντας χρήματα από ξένους δωρητές, και άλλες επιχειρήσεις , όπως πλαστές φιλανθρωπικές οργανώσεις και συνεργασία με παγκόσμια καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με μια άλλη, πιο πρόσφατη έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό μιας οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής, του Born Free USA, πέρα από τα ναρκωτικά, η οργάνωση εμπλέκεται και με άλλες εγκληματικές ομάδες στην Αφρική, όπως είναι η λαθροθηρία ρινόκερων και ελεφάντων .

Χρησιμοποιώντας αυτά τα εκτεταμένα δίκτυα, τα μέλη της Μπόκο Χαράμ μπορούν να περάσουν λαθραία από ζάχαρη και αλεύρι, μέχρι όπλα και ανθρώπους στα διεθνή σύνορα. Αυτό, μαζί με τα λύτρα από τις απαγωγές και τις δωρεές από το εξωτερικό, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συντηρούν την επιχείρηση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ