Οκτώ μούμιες πέρασαν από αξονικό

Article featured image
Article featured image

Οκτώ Αιγυπτιακές μούμιες «βγήκαν» από το Βρετανικό μουσείο και τοποθετήθηκαν σε ειδικό αξονικό τομογράφο, προκειμένου οι επιστήμονες να αντλήσουν πληροφορίες για την υγεία τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τις ασθένειες από τις οποίες νόσησαν, αλλά και από τι πέθαναν.

 Η κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε αξονικό τομογράφο και οι ερευνητές έβγαλαν φύλο - φύλο τους «επιδέσμους» με τους οποίους ήταν τυλιγμένες προκειμένου να δημιουργήσουν 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες για τις μούμιες, αλλά και να δουν για πρώτη φορά μέρη του σώματός τους, όπως αρτηρίες και μυς.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε στο BBC ο John Taylor, επιμελητής του Βρετανικού μουσείου στο τμήμα για την Αρχαία Αίγυπτο και το Σουδάν, όταν είδε τις εικόνες έμεινε έκπληκτος, αφού ένιωσε ότι «άναψε ένα φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ξεπήδησαν για πρώτη φορά πληροφορίες από μέσα...». Οι επιστήμονες από τις αξονικές τομογραφίες που υπέβαλαν τις Αιγυπτιακές μούμιες είδαν πολλά στοιχεία για τις συνήθειές τους, όπως λίπη συσσωρευμένα στις αρτηρίες τους, πράγμα που τους επέτρεψε να βγάλουν το συμπέρασμα ότι μπορεί να πέθαναν από στεφανιαία νόσο. Επίσης, από τη λεκάνη και την κατάσταση των δοντιών που είχαν οι μούμιες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την ηλικία τους και τη χρονολογία του θανάτου τους.

Οι μούμιες κατοικούσαν στην περιοχή του Νείλου ποταμού και καλύπτουν 4.000 χρόνια, δηλαδή από το 3.500 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ