Παρήγγειλαν 2.000 τρένα που δε χωράνε στους σταθμούς

Article featured image
Article featured image

Το ότι οι Γάλλοι δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τα μηχανολογικά, μηχανικά και πάσης φύσεως τεχνολογικά τους προσόντα είναι διεθνώς γνωστό. Έχουν πολλά άλλα πράγματα να περηφανεύονται και είναι εντάξει: κάθε λαός με την ιδιοσυγκρασία του.

Μια τέτοιου μεγέθους χοντράδα, ωστόσο, ήταν κάπως απρόβλεπτη: όπως επιβεβαίωσε σήμερα η εταιρεία που διαχειρίζεται τους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNFC) τα 2.000 τρένα που παρήγγειλε για το περιφερειακό δίκτυο των σιδηροδρόμων είναι υπερβολικά πλατιά και σε πολλούς σταθμούς δε χωρούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να ανακατασκευαστούν.

Το θέμα αποκάλυψε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, και επιβεβαίωσε και η RFF, ο εθνικός πάροχος του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Ανακαλύψαμε το πρόβλημα κάπως αργά, το παραδεχόμαστε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη», δήλωσε ο Κριστόφ Πιενοέλ, εκπρόσωπος της RFF. Σύμφωνα με τον Πιενοέλ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη ανάπλαση εκατοντάδων σταθμών ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους νέους συρμούς. Θα χρειαστεί όμως να γίνουν δαπανηρά έργα σε πολλούς άλλους επίσης.

Το μπέρδεμα προέκυψε επειδή η RFF έδωσε λανθασμένες διαστάσεις των σταθμών της στη SNCF, αρμοδιότητα της οποίας ήταν η παραγγελία των τρένων στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης για τον εκσυγχρονισμό των συρμών. Η RFF ανέφερε μόνο τις διαστάσεις των σταθμών που κατασκευάστηκαν μέσα στην τελευταία 30ετία, όμως οι περισσότερες από τις 1.200 πλατφόρμες της Γαλλίας έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Η ανακατασκευή τους έχει ήδη κοστίσει 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στο «παράλογο σύστημα» με το οποίο λειτουργούν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν το 1997 από την τότε κυβέρνηση. «Οταν διαχωρίζεις το διαχειριστή του δικτύου (την RFF) από το χρήστη (την SNCF), τότε δεν λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ