Ευμετάβλητα σώματα

Article featured image
Article featured image

Στα πλαίσια του πρώτου κυπριακού φεστιβάλ υπερηφάνειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός CUNTEMPORARY, με τη στήριξη του Dance House Lemesos και του Miro Kitchen Bar, παρουσιάζει τα «Ευμετάβλητα Σώματα»: μια εκδήλωση σε δύο μέρη που σκοπό έχει να τονίσει τη λεγόμενη «επιτελεστική» ικανότητα του σώματος να θέτει υπό αμφισβήτηση την κανονικότητα σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και το κοινωνικό φύλο.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος της εκδήλωσης, τα σώματα μας έχουν μια μεταβλητή ποιότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσουν, να μετασχηματίζουν και να μεταμορφώνουν την εικόνα τους σε πολλαπλές αναπαραστάσεις του φύλου (βιολογικού και κοινωνικού) και της σεξουαλικότητας. Τέτοιες μεταμορφώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αντιλήψεις περί στατικότητας του φύλου και της σεξουαλικότητας ενώ ταυτόχρονα υποβάλλουν ερωτήματα αναφορικά με το τι είδους αναπαραστάσεις γίνονται αποδεχτές στον κοινωνικό ιστό.  

Οι δύο εκδηλώσεις

Στην πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Μαΐου θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «This Ιs Νot Α Dream», το οποίο ερευνά τη σχέση μεταξύ των παραστατικών τεχνών, του ακτιβισμού, της πολιτικής, της σεξουαλικότητας και του κοινωνικού φύλου.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σε μορφή Long Table με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και λειτουργών από τον χώρο του πολιτισμού.

Για τη δεύτερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαϊου, ο χώρος του Miro Kitchen Bar θα μεταμορφωθεί για να φιλοξενήσει μια δυναμική βραδιά με παρουσιαστή τον διεθνώς αναγνωρισμένο ηθοποιό και περφόρμερ Μάριο Ιωάννου. Εικονογραφήσεις από την Sophie Crow θα διακοσμήσουν τους τοίχους και θα παρουσιαστούν site-specific θεατρικές παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες από το Αιδοίων Μονόλογοι της Eve Ensler από τις Δέσποινα Μιχαηλίδου και Κάλια Μαλιαλή.

Προετοιμαστείτε για μια προβολή ποικιλόμορφων και κουηρ-φεμινιστικών σεξουαλικοτήτων μέσα από την ταινία Community Action Centre. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με περφόρμανς και DJ set μουσική από το tour de force γνωστό ως «A Man To Pet».

CUNTemporary

Ο οργανισμός CUNTemporary είναι ένας αυτόχρηματοδοτούμενος και μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εργάζεται με διάφορα άτομα και ομάδες που εξερευνούν φεμινιστικές και κουηρ καλλιτεχνικές τακτικές και θεωρίες. 

Το CUNTemporary ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 ξεκινώντας τη δράση του με την παροχή μηνιαίων και ημερησίων αναφορών για εκθέσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο. Παράλληλα, οργανώνει ομιλίες, προβολές, εκθέσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή διαθεματικών και διεθνών ομάδων και καλλιτεχνών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ