Στα άκρα και η Γαλλία

Article featured image
Article featured image

Πολιτικό σεισμό σε Γαλλία και Ευρώπη προκαλεί η πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, δρομολογώντας ενδεχομένως απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί για σήμερα το πρωΐ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Πρόκειται για τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τους πλέον φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ολάντ.

Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%) και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών (14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων. Μόλις πριν από δυο μήνες άλλαξε τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό μετά την ήττα των σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βάλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.

Ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για τον πρόεδρο Ολάντ

Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτα απ' όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση όμως, ότι για να γίνει πιστευτός από τους πολίτες, ο Γάλλος πρόεδρος, έχει ανάγκη αυτήν την φορά να παρουσιάσει απτά οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Βάλς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ