«Χασκιασμένοι» οι ηγέτες της ΕΕ

Article featured image
Article featured image

Στον απόηχο των σοκαριστικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, με την τρομακτική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και με τη σαφή, συνεπώς, καταδίκη των πολιτικών λιτότητας, οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με σκοπό να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της κάλπης.

Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον και Αντώνης Σαμαράς δήλωσαν ξεκάθαρα πως πρέπει να μπει μια τελεία στις πολιτικές λιτότητας και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ολάντ: Όλη η Ευρώπη να προβληματιστεί από τη Γαλλία

Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, του οποίου η πολιτική επιβίωση απειλείται ανοικτά, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας. Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία, είπε και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.

Κάμερον: Οι Βρυξέλλες να παρεμβαίνουν λιγότερο

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον.

Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό, τόνισε και είπε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη, με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

Σαμαράς: Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας

Η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης είναι το κορυφαίο πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτό τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το βασικότερο πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», είπε ο πρωθυπουργός, που δήλωσε ικανοποίηση για τη νίκη του ΕΛΚ στις εκλογές, καθώς «θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ