Το ότι έκανες μια καλή πράξη, δεν σημαίνει πως είσαι καλός άνθρωπος. Όπως βεβαίως και το ότι έκανες μια μαλακία, δεν σημαίνει πως είσαι και μαλάκας. Μια πράξη από μόνη της μπορεί να είναι μια ένδειξη, μπορεί να δείχνει μια τάση, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά ενός ανθρώπου ή και τον ίδιο τον άνθρωπο γενικά. Αν αυτή η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη, τότε ναι, αποδεικνύει περισσότερα πράγματα. Μπορεί να σε μπέρδεψα για αυτό θα συνεχίσω με παραδείγματα.
O κύριος που βρισκόταν στα δεξιά σου στην είσοδο του round about, αλλά έστριψε στην πρώτη έξοδο στα αριστερά, όχι δεν είναι αχάπαρος. Η πράξη του ωστόσο ήταν. Αν από την άλλη, ένας υπουργός δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να δικαιολογήσει τον τίτλο του υπουργείου του και κάθε φορά τα κάνει ρόιδο, τότε ναι, δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός αχάπαρος στον άνθρωπο-υπουργό γιατί ως άνθρωπος-οδηγός μπορεί να είναι φάκτορας.
Αυτά σκεφτόμουν διαβάζοντας για την πολύκροτη αποχή. Ξαφνικά ο πολίτης που δεν ψήφισε είναι αχάπαρος, είναι αδιάφορος, καταστρέφει τη χώρα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα! Τι μου λες! Επίσης δεν έχει δικαίωμα να μουρμουρά, να κρίνει και να ασχολείται. Σώπα ρε μάγκα! Αλήθεια; Και όλα αυτά γιατί στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν πήγε να ψηφίσει! Αν όμως ψήφιζε θα συνέχιζε να έχει το δικαίωμα να μουρμουρά, να χρησιμοποιεί τις πελατειακές του σχέσεις με το «κόμμα», να παίρνει δουλειές από την πίσω πόρτα, να γλιτώνει πρόστιμα, να κάνει «μαύρα» ...όλα όσα χαρακτηρίζουν έναν πολίτη. Τι; Δεν είναι όλοι οι πολίτες έτσι; Γιατί τότε όσοι δεν ψήφισαν να είναι άλλως πως;
Μααααάλιστα. Το γεγονός ότι δεν ψήφισε κάποιος γιατί ενδεχομένως να μην κατάφερε να εντοπίσει ένα πλάσμα που να θεωρεί πως μπορεί να τον εκπροσωπήσει στην Ευρώπη, να μιλήσει εκ μέρους του με πειθώ, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα δεν πέρασε από το μυαλό κανενός; Όχι, ε; Γιατί άλλωστε να περάσει; Βλέπεις φάτσες και λες «να ένας Ευρωπαίος»! Μην με κάνετε να χρησιμοποιήσω κοινότοπα λογοπαίγνια αν και πολύ θα ταίριαζε επί τω προκειμένω!
Άκουγα πολιτικούς να δηλώνουν πως αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα» η ψήφος που θα μπορούσα να δώσω στον έναν ευρω-υποψήφιο. Όλοι όσοι χρησιμοποίησαν την ατάκα, θα έπρεπε να αναλάβουν και την ευθύνη της αποχής. Αναιρούν την ουσία της εκλογικής διαδικασίας, συσπειρώνουν τα κομματόσκυλα, υπονομεύουν τις επιλογές μου γεμίζοντας τα ψηφοδέλτια με υποψήφιους που καλύπτουν κομματικά συμφέρονται αλλά κατά τα άλλα φταίει ο πολίτης που δεν πήγε να ψηφίσει;
Σε αυτό το σημείο μπαίνει στη συζήτηση το επιχείρημα πως προτρέπει τη ψήφιση ενός μικρού κόμματος. Με όλο το σεβασμό, το μέγεθος έχει σημασία σε κάποιες περιστάσεις, όχι σε όλες τις περιστάσεις. Θέλω να ψηφίσω τον άνθρωπο που θεωρώ πως θα με εκπροσωπήσει με επάρκεια, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα στην ευρωβουλή. Τόσο απλά. Γιατί το κάνετε πολύπλοκο και άτοπο; Μικρό κόμμα ιμίσιη μου!
Δεν υποστηρίζω την αποχή. Δεν θεωρώ πως είναι «άποψη» να μην ψηφίζεις, ούτε θεωρώ πως είναι «τάση» να απέχεις. Αντί να κρεμάσω ταμπέλες και κουδούνια σε όσους αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε αυτή την εκλογική διαδικασία, προσπαθώ να το καταλάβω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως 300 και βάλε χιλιάδες συμπολίτες μου ξαμολήθηκαν στις παραλίες και έπιναν μπύρες. Πόσα «ευρωπαϊκά» στερεότυπα πια; Πόσα;
Όσο για το αμίμητο αλλά εντυπωσιακά διαχρονικό «ρίξε λευκό αν θέλεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε» σάμπως και έχεις μαθησιακές δυσκολίες, είναι τόσο παρωχημένο όσο και το τατουάζ στα φρύδια αλλά ακόμη το βλέπεις. Γιατί να μην επιλέξει κάποιος να απέχει; Γιατί η άλλη πλευρά πάντα ξέρει; Θυμάμαι πριν από χρόνια που η πλειοψηφία ψήφιζε -άρα η πλειοψηφία είχε δίκιο- η αποχή να καταδικάζεται γιατί ως γνωστόν η μειοψηφία είχε άδικο. Τώρα που η πλειοψηφία αποφάσισε να απέχει από την εκλογική διαδικασία, τι γίνεται; Πάλι η πλειοψηφία έχει λάθος; Συμβουλή: Μην απαντήσεις γιατί μπορεί το οικοδόμημα του πολιτεύματος μας να καταρρεύσει εν ριπή οφθαλμού!
Εν κατακλείδι, αδιαφορώ για το ποιος έχει «δίκιο» και «άδικο». Στο μυαλό μου αυτές οι έννοιες είναι σχετικές και οι χαρακτηρισμοί μου ποτέ μονολεκτικοί. Αυτό που με ενοχλεί είναι πως όσοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν έγιναν ξαφνικά τα μαύρα πρόβατα της δημοκρατίας και οι αιτίες της καταστροφής που έρχεται. Το πιο αστείο είναι πως το λένε αυτό αυτοί που επέτρεψαν ή δημιούργησαν το Μαρί, το κούρεμα, την κατρακύλα της οικονομίας, την ατιμωρισία, την υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών, της ποιότητας της παιδείας. Το λένε χωρίς να θυμούνται όσα δεν έκαναν οι ίδιοι. Όσο για αυτούς που ισχυρίζονται πως η αποχή ενίσχυσε τα μεγάλα κόμματα, θα ήθελα να τους θυμίσω πως τα κόμματα είναι δομημένα για να ενισχύονται ο κόσμος να χαλάσει!
Και για να τελειώνουμε γιατί πρέπει να επιστρέψω στη παραλία, το ότι οι βουλευτές εμφανίστηκαν σκεφτικοί δεν σημαίνει ότι σκέφτονται. Το ότι απείχα τώρα δεν σημαίνει πως θα απέχω πάντα. Το ότι πατρονάρεις τις τωρινές διαδικασίες δεν σημαίνει πως θα συνεχίσει να σου βγαίνει σε καλό.
Γιατί είσαι κάθετος; Γίνε οριζόντιος και θα δεις και εμένα να αλλάζω.