Καρναβαλίζουμε ευρωπαϊκά

Article featured image
Article featured image

Με τη συμμετοχή εκατό περίπου σύνεδρων από 22 χώρες, αρχίζει το Σάββατο 10 Μαΐου, στη Λεμεσό, η 34η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων (FECC), δίνοντας την ευκαιρία προβολής του Λεμεσιανού Καρναβαλιού αλλά και του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. 

Σε διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου ανέφερε πως μέσα από τη διοργάνωση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων, η Λεμεσός επιχειρεί να στείλει παράλληλα το μήνυμα προς τα έξω ότι, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2013, η Κύπρος και ο λαός της βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον και προχωράνε μπροστά.

Οι ξένοι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το Λεμεσιανό Καρναβάλι, καθώς την Τρίτη 13 Μάιου η ώρα 18:00 ο Δήμος οργανώνει μια μικρή καρναβαλίστικη παρέλαση κατά μήκος της οδού Ανεξαρτησίας, με τη συμμετοχή ομάδων που παρέλασαν στη φετινή μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση. Παράλληλα, θα οργανωθούν παραστάσεις των Κανταδόρων, ώστε οι σύνεδροι να γνωρίσουν την κυπριακή καρναβαλίστικη καντάδα.

Η πρώτη συνεδρία των ευρωπαίων καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαϊου, ενώ η επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα γίνει την Κυριακή 11 Μαΐου. Το πρωί της ίδιας μέρας (11:00) θα γίνει εκκλησιασμός στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης των Καθολικών, ενώ στις 12:15 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα παραχωρήσει διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει η "Παρέλαση των Σημαιών" κατά την οποία όλες οι αντιπροσωπείες με την επίσημη στολή και τα λάβαρα τους θα παρελάσουν μέχρι την προκυμαία, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας.

Τη Δευτέρα, 12 Μαΐου, πέραν από τη συνέχιση της Γενικής Συνέλευσης, οι σύνεδροι θα ξεναγηθούν στο Studio 8, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και θα παραστούν στα εγκαίνια καρναβαλικής έκθεσης φωτογραφίας και αφίσας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, υπό τη συνοδεία Κανταδόρων που θα τραγουδούν. Ακολούθως θα επισκεφθούν το Δημόσιο Κήπο και το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο.

Λεμεσιανοί καλλιτέχνες και δημιουργοί θα παρουσιάσουν την Τρίτη 13 Μαΐου διάφορες τεχνικές κατασκευής καρναβαλίστικης μάσκας, ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η καρναβαλίστικη παρέλαση κατά μήκος της οδού Ανεξαρτησίας.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στο νησί, οι σύνεδροι θα επισκεφθούν, την Τετάρτη 14 Μαΐου, το αρχαίο Κούριο και το χωριό Όμοδος, ενώ στις 16 Μαΐου θα επισκεφθούν την Πάφο.

Το επίσημο κλείσιμο της Συνόδου θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Μαΐου, με παράδοση της σημαίας της FECC από τη Λεμεσό στην πόλη που θα επιλεγεί να φιλοξενήσει την 35η Σύνοδο, ενώ οι σύνεδροι θα αναχωρήσουν από το νησί την Κυριακή 18 Μαΐου.

(Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Λεμεσού)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ