Η μάχη των σκύλων

Article featured image
Article featured image

Αν έχεις πρόσφατα κυκλοφορήσει ως πεζός, οδηγός, ποδηλάτης ή έστω, ως επιβάτης λεωφορείου ρε αδερφέ, στην παραλιακή (και όχι μόνο) λεωφόρο της Λεμεσού, δύσκολα θα σου έχει ξεφύγει -έχουν καλυφθεί σχετικά όλα σχεδόν τα διαφημιστικά πλακάτ και οι στάσεις των λεωφορείων- η προώθηση μιας καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη και που απαιτεί τη δημιουργία πάρκων και παραλιών φιλικών για σκύλους.

Η εκστρατεία στοχεύει στη συλλογή πέντε χιλιάδων υπογραφών, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ισχυρή μορφή πίεσης στις αρμόδιες αρχές. Η πρωτοβουλία ανήκει στο «Little Monsters» Pet Centre, το οποίο βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση Νίκου Παττίχη και Σπύρου Κυπριανού στα Κάτω Πολεμίδια και ευλόγως έχει κερδίσει τη συμπάθεια χιλιάδων συμπολιτών μας, εάν σκεφτεί κανείς ότι ένα 60 περίπου τοις εκατό των κατοίκων της νήσου έχει σπίτι του τουλάχιστον από ένα συμπαθητικό τετράποδο.

«Πιστεύουμε πως κάθε ιδιοκτήτης σκύλου έχει το δικαίωμα να πάει μiα βόλτα με το κατοικίδιο του σε ένα πάρκο ή μια παραλία, χωρίς να χρειάζεται να παραβιάσει οποιαδήποτε νομοθεσία» μας εξηγεί νηφάλια και γλυκά ο κ. Γιώργος Θεοδώρου από το Little Monsters.

«Καθημερινά στην οικογένεια “Little Monsters” έρχονται πολλοί γονείς κατοικίδιων που μοιράζονται μαζί μας τις όμορφες στιγμές που βιώνουν με τους μικρούς τους φίλους αλλά και τους προβληματισμούς τους. Μέσω, λοιπόν, αυτής της συνεχούς μας συναναστροφής εντοπίσαμε πως ο αριθμός των ατόμων που είναι δυσαρεστημένος με αυτή την κατάσταση είναι πολύ μεγάλος. Όντας και οι ίδιοι γονείς κατοικίδιων αποφασίσαμε πως θα πρέπει να αναλάβουμε ενεργό δράση και να πρωτοστατήσουμε για τη λύση ενός προβλήματος που τελικά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας».

Όπως είναι φυσικό, οφείλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Γιώργο πώς σκέφτεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των ακαθαρσιών. «Είμαστε υπέρ της δημιουργίας αυτών των κατάλληλων, καθαρών χώρων και σίγουρα κατά όλων των πιθανών ασυνείδητων ανθρώπων που δεν θα τηρούν τους κανόνες τους. Εγκαταλελειμμένα και αδέσποτα ζώα, χωρίς στείρωση και εμβολιασμούς συμφωνούμε πως είναι πηγές μόλυνσης. Θα πρέπει όμως να υπάρξει ειδική φροντίδα γι’ αυτά και όχι αδιαφορία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον μεγάλο αριθμό γατών που υπάρχει στην παραλία της Λεμεσού, μπροστά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης μας».



Παραλία για σκύλους στο γειτονικό Ισραήλ

Σίγουρα, το αίτημα για τη δημιουργία πάρκων και παραλιών για σκύλους δεν ξεφύτρωσε φέτος από το πουθενά. Αποτελεί πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ποιες είναι άραγε οι πρακτικές και ουσιαστικές δυσκολίες που οι Δήμοι και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη δημιουργία τους; «Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι αρμόδιες αρχές ουσιαστικά δεν έχουν αφουγκραστεί καν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και δεν έχουν ποτέ έρθει πραγματικά αντιμέτωποι με την απαίτηση των πολιτών» πιστεύει ο κ. Γιώργος.

«Το να απελευθερωθούν κάποιες παραλίες και κάποια πάρκα από τον περιορισμό της μη παρουσίας σκύλων, δεν είναι δύσκολο, εκείνο που αποτελεί τροχοπέδη σε αυτή την απόφαση είναι η δυσκολία φροντίδας και αστυνόμευσης αυτών των περιοχών. Κάτι που φυσικά κατανοούμε, ως ευρωπαϊκή όμως χώρα επιμένουμε πως είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να απαιτεί ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον για το κατοικίδιο του έτσι ώστε να κοινωνικοποιείται και να παίζει, απαλλαγμένο από δηλητήρια και απειλές».

Εξάλλου, καταλήγει ο κ. Γιώργος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε χρόνο οι τοπικές αρχές υποχρεώνουν τους γονείς κατοικίδιων να πληρώνουν κάποιο ποσό για την άδεια κατοχής του σκύλου τους ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αντίστοιχη δράση που να εξυπηρετεί αυτούς ή τα κατοικίδια τους.

Από καμπάνια σε καμπάνια

Πως αντιμετωπίζουν όμως το πολύ λογικό αυτό αίτημα οι αρμόδιες υπηρεσίες; Για να το διαπιστώσουμε, μιλήσαμε με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, τον κ. Δημήτρη Θεοτή. Ο Δήμος, μας ενημέρωσε, δεν εναντιώνεται στη δημιουργία παραλίας για σκύλους πλην όμως σύντομα σκοπεύει να εγκαινιάσει μια άλλη, δική του καμπάνια σε ένα κάπως…διαφορετικό, η αλήθεια να λέγεται, πνεύμα.

«Δεν έχουμε καμία ένσταση για τη δημιουργία παραλίας για σκύλους. Αυτό είναι κάτι που ήδη συζητείται κυρίως από την πλευρά των περιφερειακών δήμων, μιας και δεν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια παραλία στο κέντρο της πόλης. Προσανατολιζόμαστε προς το Ακρωτήρι, μάλλον κάπου προς τα εκεί». 

Κάπως αρνητικός εμφανίστηκε, ωστόσο, στο θέμα του πάρκου. «Ξέρετε, ως Δήμος έχουμε και εμείς ετοιμάσει τη δική μας καμπάνια, η οποία εγκαινιάζεται επίσημα την 1η του Ιούνη και που σκοπό έχει να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η μόλυνση από τις ακαθαρσίες των σκύλων. Θα δίνουμε ενημερωτικά φυλλάδια και δωρεάν σακούλες, θα κάνουμε και φιλμάκι να το δώσουμε στα σχολεία.»

Αυτό σχετίζεται και με το θέμα του πάρκου, προσθέτει ο κ. Δημήτρης, αφήνοντας τη σκέψη του να ξεδιπλωθεί πιο αυθόρμητα. «Όταν οι φιλόζωοι λεν ότι θέλουν πάρκο εννοούν ότι θέλουν να αφήνουν το σκύλο τους ελεύθερο. Τούτο το στυλ του πάρκου δεν μπορούμε να το παραχωρήσουμε μέσα στα δημοτικά όρια. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, δεχόμαστε συχνά καταγγελίες από τον κόσμο για τις ακαθαρσίες. Δεν έχουν αφήσει πάρκο για πάρκο από τους σκύλους».

Οι φιλόζωοι

«Νομίζω πως ο κόσμος που έχει πρόβλημα με τους σκύλους είναι ο κόσμος που τους φοβάται. Κάτι που μπορεί να λυθεί εάν οριστούν συγκεκριμένες παραλίες και πάρκα», πιστεύει η Μαριάνθη που έχει δύο σκύλους και υποστηρίζει θερμά την ιδέα για τη δημιουργία πάρκων και παραλιών. «Θέλω να μοιράζομαι τον χρόνο με τους σκύλους μου, όταν είμαι πολλές ώρες μακριά τους νιώθω ενοχές που εγώ είμαι έξω και τους έχω κλεισμένους μέσα σπίτι. Οι σκύλοι δεν είναι μόνο για να τους έχεις φύλακες μες την αυλή, πρέπει να τρέχουν, να παίζουν, να είναι χαρούμενοι, να γυμνάζονται, να ασκούνται και να εκτονώνονται».

Το θέμα των ακαθαρσιών μπορεί να ρυθμιστεί με την καταβολή ενός συμβολικού ποσού από τον κάθε ιδιοκτήτη, πιστεύει η Μαριάνθη. «Εννοείται πως ο καθένας οφείλει να καθαρίζει τις ακαθαρσίες του δικού του σκύλου αλλά προσωπικά δεν θα με πείραζε να δίνω ακόμα 20 ευρώ τον χρόνο και να υπάρχουν άτομα που να είναι υπεύθυνα για τις ακαθαρσίες. Καλά, αν το σκεφτείς, τις πόλεις εν τις βρωμίζουμε εμείς οι άνθρωποι συνέχεια; Γι’ αυτό υπάρχουν υποτίθεται τα καθαριστικά συνεργεία των δήμων. Αλλά να σου πω και κάτι άλλο, τα πάρκα είναι ένιγούει γεμάτα αρουραίους, κάτι που εν πολλά πιο ξιμαρισμένο».

«Τα πάρκα για μένα είναι σημαντικά γιατί ο σκύλος μου είναι η παρέα μου, είναι ένα ζώο όπως εμένα που με καταλαβαίνει και με νιώθει χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να μιλούμε και έτσι όταν πάω στο πάρκο θέλω να έρθει μαζί μου για να παίξουμε και να περάσουμε χρόνο μαζί ξέγνοιαστα» μας λέει από την πλευρά της η Ρία.

Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ακαθαρσίες του δικού του σκύλου, προσθέτει. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εξασφαλίσουμε περισσότερα δικαιώματα για τους σκύλους, όπως τους αξίζει».  Σε ότι αφορά τις παραλίες «και εγώ ανακατσιώ που ο καθένας λούνεται μέσα στη θάλασσα και πετάσσει ότι του κατέβει αλλά δεν μπορώ να κάμω κάτι! Τα ψάρια επίσης θυμώνουν που τους μολύναμε τα νερά και πεθαίνουν αλλά δεν λένε κάτι»!

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να στηρίξει την καμπάνια του Little Monsters πρέπει να μεταβεί και να αφήσει τη «τζίζα» του επί τόπου και εάν έχει οποιεσδήποτε απορίες να τηλεφωνήσει στο 25 770066.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ