Το πέναλτι-φάντασμα, ο Νεϊμάρ και το σπρέι [βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Αυτό που κρατήσαμε από την χθεσινή πρεμιέρα του Μουντιάλ, πέραν από την επικράτηση της «σελεσάο» που ήταν και το φαβορί, ήταν τα δύο γκολ του Νεϊμάρ, το πέναλτι που είδε μόνο ο Ιάπωνας διαιτητής, αλλά και το σπρέι που έβγαζε κάθε τρεις και λίγο από την κωλότσεπη ο Νισιμούρα για να «χαράξει» την γραμμή πίσω από την οποία θα στηνόταν το τοίχος στις εκτελέσεις φάουλ.

 

Με δύο γκολ του Νεϊμάρ και ένα... ανύπαρκτο πέναλτι, λοιπόν, η Βραζιλία βρήκε τον τρόπο να λυγίσει τη μαχητική Κροατία με 3-1 και να κάνει νικηφόρα πρεμιέρα στο Μουντιάλ. Το τρίτο γκολ της «σελεσάο» πέτυχε ο Οσκαρ. Οι Κροάτες είχαν προηγηθεί με το αυτογκόλ του Μαρσέλο.

 



 

Η εικόνα του αγώνα

Το πάθος που αποτυπώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι Βραζιλιάνοι τραγουδούσαν τον εθνικό τους ύμνο, μετατράπηκε σε πίεση στο χορτάρι. Όχι ότι η «σελασάο» δεν ήθελε, κάτι άλλο. Η τρομερή πίεση όμως σε συνδυασμό με το πειθαρχημένο και αμυντικό παιχνίδι των Κροατών, που έκλεισαν καλά τους χώρους προκάλεσαν δυσλειτουργίες και άγχος.

Το γκολ των Κροατών στο 12' (σε μία φάση κατά την οποία ο Όλιτς αφέθηκε ελεύθερος από τον Ντάνι Άλβες να σεντράρει) με το αυτογκόλ του Μαρσέλο έκανε ακόμα πιο βαριά τα πόδια των γηπεδούχων που είχαν να αντιμετωπίσουν πλέον και τον...πίνακα του σκορ.

Βαθμιαία όμως οι Βραζιλιάνοι βρήκαν τον τρόπο να κερδίσουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να απειλήσουν. Δεν δημιούργησαν βέβαια jogo bonito αλλά με διαρκή πίεση και κλεψίματα της μπάλας σε επίκαιρους χώρους οι παίκτες του Σκολάρι έφτιαξαν φάσεις και εν τέλει ισοφάρισαν με το αριστερό σουτ του Νεϊμάρ στο 29'.

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η Βραζιλία στόχευσε στα αριστερά της άμυνας των Κροατών βρίσκοντας κενά αλλά η ομάδα του Κόβατς αμύνθηκε με νύχια και με δόντια.



Ο Ιάπωνας ρέφερι χαράζει την γραμμή του τείχους με σπρέι

Το δεύτερο ημίχρονο

Η ιστορία του ματς δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στις αρχές του δευτέρου ημίχρονου αφού η Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι είχε την μπάλα στα πόδια της, δεν μπορούσε να φανεί απειλητική. Η Κροατία πήρε θάρρος και από το 55' και έπειτα βρήκε τη δύναμη να βγει μπροστά και να αναγκάσει τη Βραζιλία να παίξει οργανωμένη άμυνα.

Τη λύση για τους γηπεδούχους, σ' ένα χρονικό διάστημα που δυσκολεύονταν ιδιαίτερα, την έδωσε ο διαιτητής Νισιμούρα. Ο Ιάπωνας ρέφερι ανακάλυψε πέναλτι στο μαρκάρισμα του Λόβρεν στον Φρεντ και ο Νεϊμάρ σκόραρε (με δυσκολία) από τη βούλα για το 2-1 (και το 33ο γκολ του σε 50 συμμετοχές, έφτασε στον πίνακα των σκόρερ της «σελεσάο» τον Ροναλντίνιο).

Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος η Βραζιλία αμύνθηκε χωρίς ντροπές, όπως κάνει κάθε ομάδα που κυνηγά πρώτα το αποτέλεσμα. Δεν πήρε πολύ καλό βαθμό ανασταλτικά (ο Πέρισιτς έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 90' αλλά το θέμα γι' αυτούς είναι ότι όχι μόνο κράτησαν το υπέρ τους σκορ αλλά πέτυχαν και τρίτο γκολ στην αντεπίθεση του Οσκαρ στο 91'.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ