Απαγορεύουν την επαιτεία οι Νορβηγοί

Article featured image
Article featured image

Την απαγόρευση της επαιτείας σε δημόσιους χώρους προωθεί το κοινοβούλιο της Νορβηγίας. Το νομοσχέδιο που προετοιμάστηκε από τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας, προβλέπει να δοθεί άμεσα η άδεια στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν τοπικά την επαιτεία, προτού αυτή επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο από το 2015. Εκτός απροόπτου θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα της Προόδου (FrP), ένα δεξιό κόμμα που είναι κατά της μετανάστευσης, ανέφερε ότι υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ της επαιτείας και της εγκληματικότητας, κυρίως των κλοπών.

Η επαιτεία στις πόλεις που θα απαγορευθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης ως τρεις μήνες.

Το μέτρο αναμένεται να πλήξει κυρίως τους Ρομά. Από τους 194 επαίτες που καταμετρήθηκαν το 2012 στο Όσλο μόνο οι επτά ήταν Νορβηγοί. «Οι υπόλοιποι ήταν κυρίως Ρουμάνοι υπήκοοι» Ρομά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που διευκρίνισε ότι σχεδόν όλοι οι 69 Ρουμάνοι που ελέγχθηκαν είχαν ποινικό μητρώο στη Νορβηγία.

Η απαγόρευση, την οποία υποστηρίζει η πλειονότητα των Νορβηγών, κινδυνεύει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, επισημαίνουν από την πλευρά τους διάφορα οργανωμένα σύνολα.

Όσοι καταφεύγουν στην επαιτεία «θα αναγκαστούν να στραφούν περισσότερο στα εγκλήματα», εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ο πρόεδρος μιας οργάνωσης τοξικομανών.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Νορβηγία επαναφέρει μια απαγόρευση που ίσχυε ως το 2005.

Η επαιτεία σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Βρετανία και η Δανία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ