Εκατομμύρια ευρώ σε λύτρα πληρώσε η Nokia

Article featured image
Article featured image

Πολλά εκατομμύρια ευρώ πλήρωσε σε λύτρα πριν από έξι χρόνια η φινλανδική εταιρεία Nokia, σύμφωνα με ρεπορτάζ του φινλανδικού τηλεοπτικού σταθμού MTV. 

Τα λύτρα η δημοφιλής εταιρεία είχε εξαναγκαστεί να τα πληρώσει σε μια ομάδα κυβερνο-εκβιαστών, οι οποίοι απειλούσαν ότι θα δημοσιεύσουν το κλειδί που άνοιγε τον πηγαίο κώδικα του Symbian, του κορυφαίου εκείνη την εποχή λειτουργικού για smartphones.  

Σύμφωνα με το Reuters, εάν οι εγκληματίες προχωρούσαν στην δημοσίευση του κλειδιού θα άνοιγαν τους ασκούς του αιόλου για την κυκλοφορία ιών που θα προσέβαλλαν όλα τα κινητά που 'έτρεχαν' το συγκεκριμένο λογισμικό. Κάτι που θα ισοδυναμούσε με ολική καταστροφή για την εταιρεία.   

Η Nokia, όπως ανέφερε το MTV, δέχτηκε να πληρώσει τα λύτρα, ζητώντας όμως μυστικά τη συνδρομή των αρχών, πετώντας τα χρήματα στο πάρκινγκ ενός επαρχιακού λούνα πάρκ. Παρ' όλα αυτά οι εγκληματίες κατάφεραν να διαφύγουν με τα χρήματα, τηρώντας όμως τη συμφωνία του εκβιασμού, αφού ουδέποτε δημοσιεύτηκε ο κώδικας του Symbian.  

Λίγο καιρό μετά, το 2008, όταν η εταιρεία κατείχε το 50% της αγοράς κινητών, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ως άλυτη, ενώ 5 χρόνια μετά, το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της Nokia, πουλήθηκε στη Microsoft για 5,6 δισ. ευρώ. 


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ