Κύπριος ο Ευρωπαίος εφευρετής της χρονιάς!

Σε Ευρωπαίο εφευρέτη της χρονιάς (European Inventor Award 2014) ανακηρύχθηκε ο κυπριακής καταγωγής Χριστόφορος (Κρις) Τουμάζου, από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (EPO) σε σχετική τελετή χθες στο Βερολίνο.

O 53χρονος Τουμάζου βραβεύτηκε για την εφεύρεση μιας γρήγορης γενετικής εξέτασης.Το καινοτομικό τεστ DNA μπορεί σε λιγότερα από 30 λεπτά να αποκωδικοποιήσει το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου, χωρίς πλέον να χρειάζονται χρονοβόρες εργαστηριακές αναλύσεις.

Η καινοτομία του βασίζεται σε ένα «τσιπάκι» το οποίο αμέσως ανιχνεύει τις αποκλίσεις σε ένα ανθρώπινο γονιδίωμα. Μάλιστα, το «τσιπ» είναι δυνατό να ενσωματωθεί σε ένα «στικάκι» USB και έτσι μπορεί κανείς να δει τα γενετικά ευρήματα σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Η συσκευή («εργαστήριο-σε-τσιπ») επιτρέπει σε έναν γιατρό να συμπεράνει αν ένας άνθρωπος έχει γενετική προδιάθεση για κάποια κληρονομική αρρώστια ή αν ο οργανισμός τού ασθενούς θα μεταβολίσει σωστά κάποιο φάρμακο.  

Ο Τουμάζου είναι γιος δύο Ελληνοκυπρίων μεταναστών στη Βρετανία που δημιούργησαν αλυσίδα καταστημάτων εστίασης. Αφού είχε παρατήσει το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών, σπούδασε σε σχολή ηλεκτρολόγων για ένα χρόνο όπου και πήρε το δίπλωμα ηλεκτρολόγου και μετά για δύο ακόμη χρόνια σε άλλες τεχνικές σπουδές.

Στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Οξφόρδης (σήμερα Πανεπιστήμιο Oxford Brookes) όπου έκανε και το διδακτορικό του, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Imperial College, όπου σταδιακά αναρριχήθηκε σε ολοένα υψηλότερες θέσεις, όπως διευθυντής του Τμήματος Εμβιομηχανικής το 2001.

Το 1995, σε ηλικία 33 ετών, κατάφερε να γίνει ο νεαρότερος καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών που είχε ποτέ το Imperial.  

Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών και της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής της Βρετανίας, καθώς και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Έχει κατ' επανάληψη διατελέσει τεχνικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης (και του υπουργείου Άμυνας).

Έχει πάρει πολλά ακόμη βραβεία και έχει επίσης ιδρύσει αρκετές εταιρείες για να προωθήσει εμπορικά τις εφευρέσεις του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ