Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν διεθνώς τα ΜΑΤ

Article featured image
Article featured image

Στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατέφυγαν οι Έλληνες φωτορεπόρτερς, μετά τον τραυματισμό χθες στα επεισόδια έξω από το υπ. Οικονομικών, της συναδέλφου τους Τατιάνας Μπόλαρη.  

Η φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στα πόδια και αυτή είναι η δεύτερη φορά που δέχεται την επίθεση των ΜΑΤ. Είχε ξαναχτυπηθεί το 2012 και τότε η φωτογραφία είχε κάνει το γύρο του κόσμου.   Όπως σημειώνουν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» την χτύπησαν παρότι έφερε πάνω της την ένδειξη ότι είναι φωτορεπόρτερ.

Οι φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν επίσης ότι χτυπήθηκε και ο Μάριος Λώλος που και αυτός παλιότερα είχε πέσει θύμα της αστυνομικής βίας. «Για μισή ώρα τα ΜΑΤ πατούσαν πάνω μας, τη στιγμή που ήμασταν στο έδαφος. Δεν είχαν λόγο να επιτεθούν. Οι πόρτες του υπουργείου ήταν κλειστές, επομένως ήταν καλά προστατευμένο» είπε ο ίδιος στην οργάνωση.  

Η οργάνωση Reporters Without Borders επισημαίνει ότι «η συμπεριφορά των ΜΑΤ είναι απαράδεκτη. Ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των δημοσιογράφων από τη μεριά των ΜΑΤ, συνεχίζει να μεγαλώνει με τα χρόνια, δίχως να υπάρχει αξιοσημείωτη τιμωρία ή αποζημίωση στα θύματα. Τώρα μια φωτογράφος είναι στο νοσοκομείο…Αυτό το είδος της βίας διεξάγεται με πλήρη ατιμωρησία. Η ατιμωρησία πρέπει να σταματήσει, και οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν ό, τι συμβαίνει έξω, χωρίς να φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα. Καλούμε την αστυνομία να ερευνήσει αυτές τις δύο νέες περιπτώσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.»

Η δεινή θέση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται. Κατά τις διαδηλώσεις, τα ΜΑΤ επιτίθενται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ταραχοποιών και δημοσιογράφων χωρίς διάκριση. Οι δημοσιογράφοι συχνά εκτίθενται σε πολύ επιθετική συμπεριφορά από διαδηλωτές, αλλά και από μέλη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής».  

Η οργάνωση υπενθυμίζει επίσης ότι η Ελλάδα ενώ κατετάγη 30η στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2007, τώρα πλέον είναι στην 99η θέση, η δεύτερη χαμηλότερη θέση από χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ