Κρασί με παράδοση

Article featured image
Article featured image

Δημοσιογραφική επίσκεψη στο οινοποιείο Olympus στο Όμοδος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των εταιριών Βάσσος Ηλιάδης Λτδ. και της Olympus Wineries Ltd, μέλος του συγκροτήματος εταιριών ΕΤΚΟ Λτδ.

Η ΕΤΚΟ Λτδ., μια εταιρεία με μακρά παράδοση στον τομέα της, είναι η πρώτη εταιρεία που παράγει κρασιά στην Κύπρο από το 1844.

Το οινοποιείο Olympus στο Όμοδος βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες αμπελουργικές περιοχές της Κύπρου σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα ζύμωσης ενώ διαθέτει υπόγεια ισοθερμική κάβα για παλαίωση ερυθρών κρασιών.

Από την ίδρυση του το 1992, το οινοποιείο ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης της περιοχής και έχει αποκτήσει ιδιόκτητους αμπελώνες οι οποίοι έχουν φυτευτεί με κυπριακές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.

Αργότερα αγοράστηκαν εκτάσεις γης στην κοινότητα Αγίου Αμβροσίου όπου έχουν φυτευτεί αμπελώνες βιολογικής γεωργίας. Τα κρασιά του έχουν διακριθεί σε διεθνείς και ντόπιους διαγωνισμούς με 22 χρυσά μετάλλια, αρκετά αργυρά και χάλκινα και άλλες διακρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το οινοποιείο και την ιστορία του και να δοκιμάσουν τα κρασιά που παράγει, όπως τα ξακουστά Ινώ (ερυθρό ξηρό) και Νεφέλη (λευκό ξηρό) καθώς και την περίφημη κουμανδαρία St. Nicholas, που έχει τιμηθεί με 25 μετάλλια και είναι ένα από τα πιο πολυβραβευμένα κρασιά της Κύπρου.

Εκτός από τη μεγάλη σειρά τοπικών οίνων η Olympus Wineries πρόσφατα παρουσίασε τη νέα σειρά κρασιών «Κτήμα Χατζηπαύλου».

 Η μακρόχρονη παράδοση και ενασχόληση με το κρασί κατατάσσει το οινοποιείο Olympus και την ΕΤΚΟ Λτδ. στους αυθεντικότερους δημιουργούς κρασιών του νησιού μας με μια πλούσια κληρονομιά συμπληρώνοντας 170 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην κυπριακή κοινωνία.

Από τον Ιανουάριο του 2014, η διανομή των κρασιών του οινοποιείου πραγματοποιείται από την Βάσσος Ηλιάδης Λτδ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ