Μες στα θερινά τα σινεμά

Article featured image
Article featured image

Αν δεν έχεις βιώσει την εμπειρία να παρακολουθείς ταινία με φόντο τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό, να βλέπεις ολόγιομα φεγγάρια, πεφταστέρια και αεροπλάνα, αν δεν έχεις νοιώσει το ρομαντισμό που αποπνέει αυτή η «παλιά» αλλά διαχρονική συνήθεια, τότε μάλλον θα πρέπει να ψάξεις άμεσα που βρίσκεται ο κοντινότερος θερινός κινηματογράφος. Από τον Ανδρέα Κάτσιη.

φωτογραφία: cinepivates.com



Καλοκαίρι, χαλαρή διάθεση, βόλτες στο κέντρο της πόλης ή δίπλα από τη θάλασσα και άνθρωποι αγαπημένοι. Αυτές οι μικρές στιγμές ευτυχίας δεν έχουν αντίτιμο, ούτε ανάγκη από υπερβολές και φτιασίδια. Κάπως έτσι δημιουργούμε αυτή την όαση που μας βγάζει από την καθημερινότητα, το άγχος και τις σκέψεις.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στις χαλαρές βραδινές βόλτες, θα πετύχεις και ένα θερινό κινηματογράφο που να είσαι σίγουρος ότι θα συμπληρώσει το παζλ μιας πετυχημένης εξόδου.

Η γοητεία που αποπνέουν τα θερινά σινεμά, είναι ο βασικός πόλος έλξης των σινεφίλ. Η μαγεία του να παρακολουθείς ταινίες κοντά στην ύπαιθρο, κάτω από τ’ αστέρια ένα φεγγαρόλουστο καλοκαιρινό βράδυ, δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο.

Ατμόσφαιρα ξεχωριστή και ιδιαίτερη, η εμπειρία του θερινού κινηματογράφου για όσους την έζησαν, δεν έχει παρά θετικές μνήμες να αποδώσει. Μέσα λοιπόν στην δίνη της κρίσης και της οικονομικής ανέχειας, κάποιοι συνεχίζουν αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια ενώ άλλοι τολμούν να ξαναδώσουν ζωή στον θεσμό του θερινού σινεμά και να κάνουν must εκ νέου τις υπαίθριες προβολές.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κωνστάντια

Κλασσικός, σήμα κατατεθέν για τα καλοκαιρινά βράδια της Λευκωσίας, ο Μαραθώνιος Θερινών Προβολών του Κινηματογράφου Κωνστάντια, εδώ και χρόνια (16 για την ακρίβεια), με την παρουσία του προσδίδει την απαραίτητη αίγλη και μαγεία στο θεσμό. Με το μαραθώνιο θερινών προβολών να διαρκεί δύο ολόκληρους μήνες, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τα ζεστές νύχτες της πρωτεύουσας. Με μια γκάμα ταινιών, από ευρωπαϊκό, αερικανικό και ανεξάρτητο κινηματογράφο, καλύπτει τις απαιτήσεις και του πιο ψαγμένου σινεφίλ.

Καθημερινές προβολές εκτός Δευτέρας και Τρίτης (έναρξη 09/07, διάρκεια μέχρι 07/09), ώρα 21.00. Πληροφορίες και πρόγραμμα προβολών 22349085.

 

Το Ρετρό

Ο Δήμος Λευκωσίας και το Δίκτυο Εθελοντών Λευκωσιάζω παρουσιάζουν, εννέα ταινίες με τις οποιίες αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε και ταξιδέψαμε. Οι προβολές θα αρχίσουν από την πρώτη Τετάρτη του Ιούλη  και θα συνεχιστούν κάθε Τετάρτη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν είναι «Η θεία μου η χίπισσα» (25/6), «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (2/7), «The great Gudsby» (9/7), «Grand hotel» 30/7 και «Singing in the rain» (10/9).

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε Τετάρτη στις 21.00, στο υπαίθριο θέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη (οδός Σωκράτους) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα το βρεις στο διαδίκτυο.



 

ΛΕΜΕΣΟΣ

Σουσάμι


Το Σουσάμι από την αρχή της λειτουργίας είχε ως βασικό στόχο να προωθήσει κάθε είδους τέχνη. Μέχρι σήμερα στην αυλή του,  έχουν φιλοξενηθεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (live μουσικά sessions, DJs από το εξωτερικό, θεατρικά έργα, εκθέσεις, performances), μεταξύ των οποίων και αρκετές προβολές σημαντικών ταινιών και ντοκιμαντέρ από τον εγχώριο, αμερικάνικο και ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές τις προβολές έχουν παραβρεθεί και οι σκηνοθέτες των ταινιών, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ανοιχτά με το κοινό.

Για το καλοκαίρι του 2014, το Σουσάμι, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, εγκαινίασε τον κύκλο των θερινών προβολών του με την ποιητική σουρεαλιστική κομεντί του Emir Kusturica «Arizona Dream».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα προβάλλονται (με ελεύθερη είσοδο) αριστουργήματα μεγάλων σκηνοθετών του εναλλακτικού (και μη) παγκόσμιου σινεμά, τα οποία το σινεφίλ κοινό (και όχι μόνο) δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στις mainstream κινηματογραφικές αίθουσες της Κύπρου. Παράλληλα, το Σουσάμι εδώ και 3 χρόνια συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, αφού στην αυλή του μαγαζιού πραγματοποιούνται αρκετές από τις προβολές του φεστιβάλ.

Φέτος, το 9o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού θα κάνει αρχή την 1η Αυγούστου και αναμένεται να έχει τρομερό ενδιαφέρον αφού, πέραν από τις προβολές των ταινιών, θα γίνονται διάφορα live με καλλιτέχνες από Κύπρο και εξωτερικό.

 

ΛΑΡΝΑΚΑ

Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας


«Ο θερινός κινηματογράφος ζωντανεύει στη Λάρνακα». Κάπως έτσι ξεκινά το δελτίου τύπου της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρνακας, αφού σκοπός είναι με το φετινό φεστιβάλ να δώσει στην πόλη άλλη πνοή και να κάνει τα καλοκαίρια της ακόμη πιο πλούσια. Σε συνεργασία με το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας και με το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους», η Λέσχη παρουσιάζει μια συλλογή από κυπριακές και ξένες βραβευμένες ταινίες, με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Οι προβολές θα διαρκέσουν όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ η Κινηματογραφική Λέσχη υπόσχεται μια μαγική εμπειρία για όσους παραβρεθούν στο φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα θα περιέχει ένα μείγμα κυπριακών και ξένων παραγωγών όπως: «Loot», «Gomşu», «Mass of Men», «Edmont was a Donkey», «Dead End», «Short Message», «Saloperie de pruneaux» (Filthy Plums), «The Immortalizer» και «Πρώτος Έρωτας».

Στις 25 Ιουνίου, η Λέσχη ταξιδεύει, στην αυλή του Μουσείου Πιερίδη, που βρίσκεται στην καρδιά της Λάρνακας, για την προβολή της κωμωδίας του Pedro Almodovar «I’ m so excited».

Στις 19 Ιουλίου η Λέσχη επιστρέφει στο κάστρο Λάρνακας για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Marley», που σκιαγραφεί τη ζωή, τη μουσική και το θρύλο του Bob Marley.

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20.30 ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν €5 για μη μέλη και €3 για τα μέλη της λέσχης. Η ετήσια συνδρομή για μέλη είναι στα €10. Περισσότερες πληροφορίες για μελλοντικές προβολές, στη σελίδα της λέσχης στο Facebook.

 

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Παράλληλα με τους θερινούς κινηματογράφους των πόλεων, σινεμά υπό το σεληνόφως μπορείς να δεις και σε ορισμένα χωριά της υπαίθρου.

 

Στην Αραδίππου, στο Κινηματοθέατρο Καλλιθέα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια προβολή βουβού κινηματογράφου με την κωμωδία του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι Καιροί» (16 Ιουλίου), ενώ 5 μέρες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, θα προβληθεί «Ο ζωολογικός μας κήπος» με τους Μάτ Ντέιμον και Σκάρλετ Γιόχανσον.



Στον Λυθροδόντα, στο Σινεμά Όλυμπος, από 24 Ιουνίου μέχρι και 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται προβολές ταινιών (με εισιτήριο €2) όπως «Η κληρονόμος», «Karate kid», ταινίες του Τσάκι Τσαν και της Τζολί, το «Taxi», ο «Ροζ Πάνθηρας» κ.α.



Στο Δάλι, στον κινηματογράφο Πανόραμα, το θερινό σινεμά θα λειτουργήσει για τρεις βδομάδες, από την τελευταία βδομάδα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, προβάλλοντας παιδικές ταινίες, κυπριακές παραγωγές, κωμωδίες, παλιό ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και σύγχρονο αμερικανικό σινεμά.



Στο Απόλλων Cinema, στην Επισκοπή Λεμεσού, το οποίο λειτουργεί απ’ το ’60, μπορεί να μην υπάρχει η κίνηση, η ατμόσφαιρα και η αίγλη του παρελθόντος, υπάρχει όμως η ανάγκη του ιδιοκτήτη κύριου Μάκη Ονουφρίου (25932223) να κάνει προβολές και να προσκαλεί τους φίλους του και όσους άλλους επιθυμούν για να ζήσουν την πραγματικά μαγική αυτή εμπειρία. Προβάλλει από παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ευρωπαϊκό σινεμά, σημαντικές ελληνικές και κυπριακές παραγωγές, μέχρι και σύγχρονα blockbuster.



Στο χωριό Σαλαμιού, στην επαρχία Πάφου, υπάρχει ο Νεοφυτίδειος κινηματογράφος, στον οποίο κλασσικά κάθε καλοκαίρι (συνήθως τον Αύγουστο) πραγματοποιούνται θερινές προβολές.



Σινεμά θερινό έχει και η Κρίτου Τέρρα, αυτό του Λέαντρου, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πρώτα που φτιάχτηκαν στην περιοχή (ίσως το πρώτο). Λειτούργησε το ’62 και παρόλο που παραμένει βουβό από το ’68, εντούτοις είναι ακόμα εκεί και περιμένει για ρομαντικούς οι οποίοι θα το φτιάξουν και πάλι για νύχτες προβολών κάτω από τα άστρα…


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ