Έρχεται καύσωνας [43άρια για το Παρασκευοσάββατο]

Article featured image
Article featured image

Θέλαμε καλοκαιράκι και θα το ‘χουμε! Συγκεκριμένα, από αύριο Πέμπτη δεχόμαστε θερμή εισβολή από αέριες μάζες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμα και στους 42-43 βαθμούς για Παρασκευή και Σάββατο!

 

Για σήμερα Τετάρτη θα έχουμε κυρίως ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 37-38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34-35 στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά και στους 31-33 στα δυτικά.

Τα επίπεδα υγρασίας όπως φαίνονται και μέσα από τον χάρτη κυμαίνονται μεταξύ 20% και 50% -μια μικρή διόρθωση, αφού μέσα στον κίτρινο κύκλο το σωστό είναι 20-30% και όχι 35%. Σε γενικές γραμμές η υγρασία θα συνεχίσει στα ίδια ποσοστά και στις επόμενες ημέρες. Δεν είναι αρκετά υψηλή, πλην όμως σε περιοχές με υγρασία πάνω από 40% (κυρίως στα δυτικά), κάποια δυσφορία θα υπάρχει, ενώ και η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι πιο ψηλή από την κανονική.



 

Που οφείλεται ο καύσωνας;

Σε ότι αφορά στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, στο χάρτη βλέπουμε τις θερμές αέριες μάζες που από σήμερα Τετάρτη (25/6) θα αρχίσουν να επηρεάζουν την Ελλάδα ανεβάζοντας και εκεί αρκετά την θερμοκρασία.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να επηρεάζεται με ένα βορειοδυτικό ρεύμα αέρα όχι θερμό ακόμα. Έρχεται από τα βορειοδυτικά, κατηφορίζει προς Αφρική και μετά ανηφορίζει και φτάνει σε εμάς σαν βορειοδυτικό. Ο λόγος που κατηφορίζει προς Αφρική είναι διότι στην περιοχή της Ισπανίας επικρατούν πιο ψυχρές αέριες μάζες και χαμηλό βαρομετρικό (L), παράμετροι που αναγκάζουν το ρεύμα αέρα να έχει τη συγκεκριμένη πορεία.

Όλα αυτά όμως αλλάζουν από αύριο Πέμπτη (26/6) με τις θερμές αέριες μάζες να κινούνται ανατολικά προς Κύπρο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι ψυχρές αέριες μάζες αλλά και το χαμηλό βαρομετρικό αρχίζουν να υποχωρούν προς βόρεια-βορειοανατολικά, ανοίγοντας έτσι το διάδρομο στο να αλλάξει η πορεία του ρεύματος αέρα (χάρτης) και έτσι να δεχόμαστε από την Πέμπτη ένα αρκετά θερμό ρεύμα αέρα.

 

Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία θα ανέβει, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς, ενώ δείχνει να φτάνει ακόμα και στους 43 βαθμούς για Παρασκευή και Σάββατο.

Παράλληλα, θα έχουμε και μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα και ναι, θα είμαστε η πιο ζεστή γωνία της Ευρώπης! Ρόλο θα παίξει και η υγρασία που θα είναι κάπως πιο αυξημένη στα δυτικά-νοτιοδυτικά οπότε η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι ακόμα πιο ψηλή απ’ ότι θα γράφει το θερμόμετρο.


Πηγή: Weather Forecast Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ