Ναι στον φυσιολογικό τοκετό!

Article featured image
Article featured image

Η γέννηση ενός παιδιού είναι εμπειρία ανεπανάληπτη, τόσο για τη γυναίκα όσο και για το σύντροφό της.

Δυστυχώς, στις μέρες μας η εμπειρία της γέννησης καταστρέφεται από την αγωνία που προκαλεί το άγνωστο και ο φόβος για τη ζωή του παιδιού και της μητέρας. Στο βωμό αυτών, θυσιάζεται η φυσική πορεία του τοκετού και ανταλλάσσεται με την ιατρικοποίηση και διαχείριση του  σαν ασθένεια χρησιμοποιώντας ιατρικά μέσα και μεθόδους που τις πλείστες φορές δεν είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με στατιστικές η Κύπρος, από το 2010, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις καισαρικές τομές σε παγκόσμια  κλίμακα, φτάνοντας στο 51% του συνόλου των γεννήσεων.

Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και ιδιαίτερα των ζευγαριών για τη σημαντική αξία που έχει η υιοθέτηση της φυσιολογίας της εγκυμοσύνης και του τοκετού  στη ζωή τους.

Η εκστρατεία τελεί  υπό την υψηλή προστασία της κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει την πλήρη υποστήριξη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Έχει εξασφαλίσει επίσης υποστήριξη από την  Γυναικολογική-Μαιευτική Εταιρεία και την Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, την  Παιδιατρική Εταιρία, τον Παγκυπριο Σύνδεσμο Μητρικού Θηλασμού, Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ, Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριο Γ, Επίτροπος Εθελοντισμού, τις Γυναικείες Οργανώσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την  Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σκοπός της εκστρατείας, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία που έχει η διατήρηση της φυσιολογίας της γέννησης στη ζωή ενός ζευγαριού και τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους καθώς και οι θετικές επιπτώσεις του στη  υγεία  γενικότερα.

Κύριοι στόχοι είναι 1) η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προτερήματα του φυσιολογικού τοκετού στον τομέα της ψυχοσωματικής υγείας της οικογένεια καθώς και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία, 2) η ενδυνάμωση των ζευγαριών μέσα από ενημέρωση και εκπαίδευση για την φυσιολογία του τοκετού ώστε να μπορούν να  υποστηρίζουν το δικαίωμα τους για επιλογή στο τοκετό εκεί και όπου δεν υπάρχει όντως κάποια επιπλοκή και 3) η ενδυνάμωση Μαιών για υποστήριξη του φυσιολογικού τοκετού.

Επικοινωνία 99316380, nikipanayiotou@cytanet.com.cy & 9936967, eleni.hadjigeorgiou@cut.ac.cy.

 

Επίσημη έναρξη Εκστρατείας με εκδήλωση στο Προεδρικό

Η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, διοργανώνει εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της «Εκστρατείας Προώθησης και Υποστήριξης του Φυσιολογικού Τοκετού Μάιος 2014 - Μάιος 2015».

Ομιλήτρια θα είναι η κυρία Μαρία Παπαδοπούλου, Ακαδημαϊκός, Μαία και Μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών με θέμα ‘Ναι στον φυσιολογικό Τοκετό’.

Επίσημη προσκεκλημένη θα είναι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μαιών, Mrs Mervi Jokinen.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η ηθοποιός Λουκία Πρωτοπαπά, ενώ θα τραγουδήσει η Αννίτα Κωνσταντίνου.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα προσφωνήσει η κυρία Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, της οποίας η εκστρατεία τελεί υπό την υψηλή προστασία.

Δευτέρα 16 Ιουνίου, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 18.00, €20 (www.soldouttickets.com.cy/el/home). Πληρ. 22771994, 99557332.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ