Το «Hamlet Globe to Globe» σταματά και Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος συνεργάζεται με το Θέατρο Γκλομπ του Σαίξπηρ και φέρνει τη μοναδική θεατρική παράσταση του Άμλετ στην Κύπρο. Η περιοδεία «Hamlet Globe to Globe» θα κάνει στάση μόνο για ένα βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου, το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, στις 20.30.

Η παράσταση που έλαβε σχόλια όπως «Μια παραγωγή που διέπεται από αποτελεσματικότητα, σαφήνεια, προσβασιμότητα, μα πάνω από όλα ενέργεια» (Νew York Times), «Μια υπέροχα διατυπωμένη παράσταση» (The Independent), «Τα όμορφα πράγματα συχνά έρχονται σε μικρές συσκευασίες, και η γρήγορη και λιτή εκδοχή του Άμλετ από τον Dominic Dromgoole περί αυτού πρόκειται» (The Guardian, 2011), «Μια αβίαστη και ελκτική παραγωγή η οποία είναι εναρμονισμένη με τους υπαίθριους χώρους της περιοδείας» (Financial Times, 2011), φτάνει και στην Κύπρο.

Η περιοδεία «Hamlet Globe to Globe» ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2014, την ημέρα της 450ης επετείου από τη γέννηση του Σαίξπηρ. Πρόκειται για μια διετή παγκόσμια περιοδεία του Άμλετ του Σαίξπηρ, η οποία θα ταξιδέψει σε κάθε άκρη της γης και αποτελεί το πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής πρότζεκτ από το Θέατρο Γκλομπ του Σαίξπηρ (Shakespeare’s Globe). Ο θίασος των δεκαέξι εκπληκτικών συντελεστών θα επισκεφτεί τις επτά ηπείρους –μέσω θαλάσσης και αέρος, τραίνου, λεωφορείου και αυτοκινήτου– σε ένα μεγάλο εύρος μοναδικών και ατμοσφαιρικών χώρων –από πλατείες πόλεων σε εθνικά θέατρα, από παλάτια σε παραλίες.

 

Το έργο

Μαθαίνοντας για το θάνατο του πατέρα του, ο Άμλετ επιστρέφει σπίτι για να βρει το θείο του παντρεμένο με τη μητέρα του και εγκατεστημένο στον θρόνο της Δανίας. Το βράδυ, το φάντασμα του νεκρού βασιλιά προστάζει τον Άμλετ να εκδικηθεί για «τον αισχρό και αποτρόπαιο φόνο του». Εμπεριέχοντας μια γερή δόση πολιτικής ίντριγκας, σεξουαλικής ψύχωσης, φιλοσοφικού στοχασμού και βίας, ο Άμλετ αποτελεί το «απεριόριστο ποίημα» του Σαίξπηρ –έναν κολοσσό στην ιστορία της αγγλικής γλώσσας και την πλήρη έκφραση της ιδιοφυίας του.

Διαχωρίζοντας το ανεπαίσθητο μακάβριο χιούμορ του Σαίξπηρ και τιμώντας την πληθωρικότητα και δημιουργική φαντασία της γλώσσας του, η παράσταση αποτελεί μια φρέσκια εκδοχή της κλασικής τραγωδίας και παρουσιάζει δώδεκα νεαρούς ηθοποιούς οι οποίοι θα ερμηνεύσουν στο σύνολό τους πάνω από 25 ρόλους, σε μια μινιμαλιστική σκηνή κατά τη διάρκεια δυόμισι περίπου ωρών.

Οι συντελεστές:

Δημιουργική Ομάδα: Σκηνοθεσία: Dominic Dromgoole, Σκηνογραφία: Jonatha Fensom, Μουσική Επιμέλεια, Διεύθυνση: Bill Barclay, Μουσική: Laura Forrest-Hay.

Ηθοποιοί: Ladi Emeruwa & Naeem Hayat / Άμλετ, John Dougall & Keith Bartlett & Rawiri Paratene / Κλαύδιος & Πολώνιος, Miranda Foster / Γερτρούδη, Phoebe Fildes & Jennifer Leong & Amanda Wilkin / Οφηλία, Γερτρούδη, Οράτιος, Ρόζενκραντζ, Tom Lawrence & Matthew Romain & Beruce Khan / Οράτιος, Ρόζενκραντζ, Λαέρτης, Γκίλδενστερν.

 

Τιμή εισιτηρίου: €15 / €10 (Μαθητές, Συνταξιούχοι). Για περισσότερες πληροφορίες/εισιτήρια: http://globetoglobe.shakespearesglobe.com, τηλ. 77777040 & http://shop.tickethour.com. Εισιτήρια θα διατίθενται επίσης στην είσοδο του Κουρίου (μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ