Το κορίτσι με τ’ αρώματα

Article featured image
Article featured image

Το πιστεύω έντονα πως η μνήμη είναι το ημερολόγιο της ζωής. Πώς πρόκειται για την ιδιωτική λογοτεχνία του καθενός μας. Και πως πάντα, αυτή, είναι συνδεδεμένη με εικόνες και μυρωδιές. Με εκατόν πενήντα σχεδόν μπουκαλάκια φυλαγμένα σ’ ένα ερμάρι στο σπίτι, μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες που δύσκολα θα κατάφερνα μ’ άλλο τρόπο να ανακαλέσω στη μνήμη μου.

 

Όταν είχα μάθει πως η Χρύσα, ένα πανέμορφο κορίτσι από τη Λευκωσία, ήταν ο άνθρωπος πίσω από το brand «Floricienta Iuvenalis» ενθουσιάστηκα. Τρία χρόνια μετά, με τη συλλογή της να ολοκληρώνεται και να βγαίνει επίσημα πια προς τα έξω, σκέφτηκα πως θα ‘ταν η ιδανική περίοδος να τα πούμε και από κοντά.

Δίνουμε ραντεβού σε καφετέρια στη Λήδρας και με το που σιμώνει, ο χώρος μοσχοβολά. Υπολογίζω πως πρέπει να ‘ταν γεράνι και πατσούλι. Χαμογελώ, γιατί έχω μία ιδιαίτερη συμπάθεια στο τελευταίο. Κάθεται και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να μυρίσει το γλαστράκι που βρίσκεται στη μέση του τραπεζιού. «Έχω ένα εθισμό στις μυρωδιές, τι να κάνω;».



Roza perfume oil

Η Χρύσα μεγάλωσε σε μια αυλή γεμάτη λουλούδια, βλέποντας τη μητέρα της να περιποιείται τον κήπο με μεγάλη αγάπη. «Ήμουν εκείνο το κοριτσάκι στο δημοτικό που έπαιρνε κάθε Δευτέρα ένα μπουκέτο για το βάζο της δασκάλας!», λέει και χαμογελά. «Θυμάμαι τα περίτεχνα μπουκαλάκια της μαμάς μου, με τα solid perfumes που έφερνε απ’ τη Λιβύη, κι εμένα μικρή να τρυπώνω στα συρτάρια και να βάζω αρώματα. Θυμάμαι ακόμα τις μυρωδιές τους!».





Cleopatra Bath Milk Lavender with goat's milk powder, essential oils and lavender [15€]

Επιστρέφοντας απ’ τις σπουδές της, που προσανατολίζονταν για καριέρα στον χώρο των media & arts, αρχίζει να δουλεύει ως beauty editor σε δημοσιογραφικό όμιλο. «Ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία», σημειώνει η ίδια, «Πρόκειται για ένα πόστο που σε φέρνει σε συνεχή επαφή με επαγγελματίες του χώρου και με αρωματοποιούς, ενώ συμπεριλαμβάνει και σχετικά ταξίδια στο εξωτερικό».

Σε κάποια απ’ τις παρουσιάσεις αυτές λοιπόν, γνωρίζει τον Narciso Rodriguez. Στην παρουσίαση ήταν καλεσμένοι δεκάδες beauty editors, εκπροσωπώντας τα σημαντικότερα έντυπα του κόσμου. Οι γνωριμίες, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν και τα workshops που ακολούθησαν φαίνεται να  έκαναν blend στο μυαλό της, όπως ακριβώς η ίδια φτιάχνει σήμερα τα αρώματά της. «Έφυγα απ’ το διήμερο αυτό… δημιουργικά προβληματισμένη».

Ήταν η αφορμή λοιπόν;

Νομίζω πως ναι, ήταν μία νευραλγική γνωριμία! Τα ταξίδια που ακολούθησαν με επιβεβαίωσαν. Όταν επισκέφτηκα το Μονακό με τον οίκο Lancaster για παράδειγμα, είχα ενθουσιαστεί στην όψη των εργαστηρίων τους. Η εικόνα απ’ τους ειδικούς με τις άσπρες ποδιές, τους δοκιμαστικούς σωλήνες, τα σταγονόμετρα και τις μυρωδιές μου ‘χει μείνει αξέχαστη.

Και μετά;

Μετά άρχισε η έρευνα! Διψούσα να μάθω περισσότερα, έκανα online courses, διάβαζα συνεχώς, μάθαινα για τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, ποιες μυρωδιές ταιριάζουν μεταξύ τους… Άρχισα τα πειράματα. Παράλληλα συνέχιζα κανονικά τη δουλειά μου, ως beauty editor, παρόλα αυτά έπιανα τον εαυτό μου να χάνεται στις σκέψεις. Ήταν μεγάλη η επιθυμία μου να ασχοληθώ μ’ αυτό. Καθόμουν στο γραφείο και σκεφτόμουν μυρωδιές, λουλούδια και φυτά. Σε ανύποπτο χρόνο, καθώς δούλευα, σκεφτόμουν πως το neroli, για παράδειγμα, θα μπορούσε να δέσει αρωματικά με το Ylang Ylang και βιαζόμουν να επιστρέψω στο σπίτι να το δοκιμάσω [γέλια].





Cleopatra Bath Milk Powder with goat's milk powder, essential oils and rose buds [15€]

Ξεκίνησε σαν χόμπι δηλαδή;

Ναι, έτσι ακριβώς. Όταν βρίσκεσαι στη διαδικασία εκμάθησης δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα να παραιτηθώ απ’ τη δουλειά μου και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σ’ αυτό. Τρία χρόνια πριν δεν ήμουν στο στάδιο που είμαι σήμερα. Συνεχίζω, καθημερινά, να μαθαίνω και ν’ ενθουσιάζομαι μ’ αυτό που κάνω. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά δεν βιάζομαι καθόλου. Θέλω να γίνονται όλα σωστά και το κυριότερο, να τα απολαμβάνω.

Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς σου μέχρι τώρα;

Θα έλεγα το άρωμα «Roza», που είναι και το αγαπημένο μου. Με κολακεύει που όσοι το έχουν μυρίσει μπορούν να το αναγνωρίσουν. Που λένε ‘Αυτό είναι το άρωμα της Χρύσας’. Προέκυψαν κι άλλα στην πορεία, και αυτή τη στιγμή, φτιάχνω και made to measure αρώματα, μετά από συζήτηση με πελάτισσές μου. Το σημαντικότερο όμως, είναι που αρνούμαι να προσθέτω σε οτιδήποτε φτιάχνω χημικά και συντηρητικά. Είμαι κάθετη πάνω σ’ αυτό.



Floral herbal smudge stick [10€]

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μυρωδιές;

Το πιστεύεις πως κάθε βδομάδα είναι διαφορετικές; Γενικότερα λατρεύω το γεράνι, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί… Παλαιότερα, ξέρεις, όταν οι γυναίκες δεν είχαν αρώματα, έκοβαν ανθούς από γιασεμί κι έβαζαν στα εσώρουχά τους. Το ‘χω κάνει προχθές [γέλια]. Μ’ αρέσει επίσης το κάρδαμο. Λατρεύω το κάρδαμο. Γενικότερα κάνω πολλά πειράματα, πρόκειται για μια απολαυστική διαδικασία. Πρόσφατα έχω φτιάξει infused oil από γεράνι…



Green cardamon experiment

Πώς γίνεται αυτό;

Αφήνεις τους ανθούς για μια βδομάδα στον ήλιο, μέσα σε γυάλινο μπουκάλι με φυτικό λάδι. Η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική, αφού το Χειμώνα η διαδικασία γίνεται στον φούρνο. Προσωπικά προτιμώ τον φυσικό τρόπο. Εφτά μέρες λοιπόν, ανακινείς δύο φορές τη μέρα το μπουκάλι απαλά, είναι ευαίσθητα τα ελαία. Για μια βδομάδα πρέπει να το κάνεις αυτό. Στραγγίζεις το λάδι, απομακρύνεις τους ανθούς και σου αποκαλύπτονται οι εξαιρετικές μυρωδιές που προσφέρει. Αναλόγως αν θες πιο έντονη μυρωδιά, παναλαμβάνεις τη διαδικασία με καινούριους ανθούς.



Perfume oils [35€]

Είναι ικανοποιητικές οι ποσότητες που βγάζεις;

Στο παρόν στάδιο, ναι. Είναι ακριβό χόμπι, δεν λέω. Προχθές διάβαζα ότι το τουρκικό ρόδο, ένα απ’ τα πιο έντονα και ακριβότερα του κόσμου, βγάζει ένα κιλό αιθέριο έλαιο για κάθε 900 κιλά από πέταλα! Εκτός, απ’ αυτά που φτιάχνω, κάνω και αγορές από το ίντερνετ. Έχω μεγαλώσει τη συλλογή μου, αφού αυτή τη στιγμή φτιάχνω μεταξύ άλλων αρωματικά έλαια, body butters, body creams, smudge sticks, αρωματικά κεριά, body scrubs…



Healing massage body oils, lavender, honeysuckle, geranium with vitamin E, Rose-hip oil and bio glycerine [30€]

Έχει διαμορφώσει και ειδικό χώρο για όλα αυτά;

Έχω φτιάξει το στούντιό μου, με τους δοκιμαστικούς μου σωλήνες, τα εργαλεία μου και βεβαίως… αποστείρωση. Τα πάντα πρέπει να είναι αποστειρωμένα και πεντακάθαρα. Το καθαρό αλκοόλ και το κοχλαστό νερό είναι πολύ σημαντικά. Είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία μέχρις ότου καταλήξει στο πακετάρισμα, πράγμα που επίσης απολαμβάνω πολύ. Πρόκειται για μια συνεχή εξερεύνηση. Να, προχθές, περνούσε ένας κύριος και πουλούσε κλωστές από γιασεμί. Η πρώτη  μου έγνοια ήταν να πάρω αρκετές και να της βάλω στο ψυγείο για να φτιάξω floral water, ένα εξαιρετικό toner για το πρόσωπο. Το μυαλό μου είναι συνεχώς στην επόμενη δημιουργία.



Rose geranium body butter with calendula oil, coconut butter, shea butter, vitamin E, rose-hip oil and bio glycerine [28€]

Και πως το βλέπεις να εξελίσσεται;

Απ’ τον καιρό που αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά και με αγάπη μ’ αυτή τη δουλειά, ήρθαν τα πράγματα… από μόνα τους. Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα μου, όπου θα πωλούνται online τα προϊόντα της Floricienta Iuvenalis και εκεί θα φιλοξενούνται και μικρές ιστορίες για το κάθε προϊόν. Εκεί θα μπορεί κανείς να διαβάζει και το προσωπικό μου blog, απ’ όπου θέλω να εμφαίνεται η προσωπικότητα και η φιλοσοφία του brand. Τον Σεπτέμβριο επίσης θα έχω το δικό μου κατάστημα στο «The Gym», στην Ονασαγόρου, όπου θα μπορεί κανείς να βρει την ολοκληρωμένη μου συλλογή. Στο κομμωτήριο «Blow» επίσης, θα φιλοξενούνται τα αρωματικά μου κεριά και στο «Allstar» vintage shop στη Λεμεσό θα έχω προϊόντα. Ένα ταξίδι που θα ακολουθήσει στο Βερολίνο είναι πολύ σημαντικό, γιατί μου ζητήθηκε από κάποια μπουτίκ εκεί να δώσω και προϊόντα της Floricienta Iuvenalis.



Fragranced soy wax candles [30€]

Το Floricienta Iuvenalis πως προέκυψε;

Εντελώς τυχαία. Πριν χρόνια, ένας φίλος μου δημοσιογράφος, ο Μιχάλης Χριστοδούλου, μου έλεγε πως θα μου πήγαινε να με λένε «Floricienta Iuvenalis» και γελούσαμε. «Floricienta», φέρνει κάτι από φλοράλ και «Iuvenalis» σημαίνει νιότη. Ε, όταν στήθηκε το brand, νομίζω δεν είχα περιθώρια να του δώσω άλλη ονομασία [γέλια]. Έδεσε!

Η Χρύσα καθώς έπινε το παγωμένο της τσάι και συνέχισε να μιλάει για τους νέους αρωματοποιούς τους οποίους εντοπίζει στο ίντερνετ και μου εξηγεί πόσο χαρούμενη είναι που εντόπισε και κάνει αυτό που την ευχαριστεί. Της ζητώ να μου φτιάξει ένα άρωμα, μιλάμε για τις νότες του, μου εξηγεί πως φτιάχνεται το floral water και μου μιλάει για κατσαρόλες με αναποδογυρισμένα καπάκια και πάγους και φωτιές, ανθούς και υδρατμούς. «Όλο αυτό που περιγράφεις θυμίζει μαγισούλες από κινουμένα σχέδια, το ξέρεις;», της λέω. Γελάει. «Μα δεν είναι; Μαγευτικό πάντως είναι!».

Δείτε την σελίδα της Floricienta Iuvenalis εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ