«Παίξε με, είμαι δικό σου» [Τα 10 πιάνα έρχονται Λευκωσία]

Article featured image
Article featured image

Πλατεία Φανερωμένης, οδόφραγμα οδού Λήδρας, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Kyriakides Piano Gallery, Mall of Engomi, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου, Πάρκο Ακρόπολης, Λεωφόρος Σταυρού και Κυρηνείας, The Mall of Cyprus. Σ’ αυτούς τους χώρους θα τοποθετηθούν τα δέκα πιάνα που φτάνουν στα μέσα Ιουλίου στην Κύπρο από την Ολλανδία, και τα οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού με μία και μόνο οδηγία: «Παίξε με, είμαι δικό σου».



Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde και συγκεκριμένα του προέδρου του Σταύρου Κυριακίδη, την οποία αγκάλιασαν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η δράση θα λάβει χώρα από τις 17 μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

Διεθνές πρότζεκτ

Η εν λόγω δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Play Me, I’m Yours» (Παίξε με, είμαι δικό σου), το οποίο ξεκίνησε το 2008 στο Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας και έχει ταξιδέψει σε 44 πόλεις του κόσμου μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι πέραν των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων έγιναν δέκτες της διαδραστικής εγκατάστασης και αποτέλεσαν μέρος της αυξανόμενης αυτής διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς. Χίλια διακόσια και πλέον πιάνα έχουν τοποθετηθεί σε όλη την υδρόγειο, από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο κι από τη Μελβούρνη ως τη Βαρκελώνη. Η Λευκωσία είναι η 45η πόλη που μπαίνει στο διεθνή χάρτη του Play Me, I’m Yours.

Φιλοτεχνημένα

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Κύπρο δώδεκα καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, αλλά και γκράφιτι αρτ και σκιτσογράφοι) κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν τα δέκα πιάνα, τα οποία εν τέλει θα λειτουργούν και ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

Οι χώροι και οι καλλιτέχνες όπου θα δράσουν, έχουν ως εξής:

Οδόφραγμα οδού Λήδρας: Αχιλλέας Μιχαηλίδης (Paparazzi)

Πλατεία Φανερωμένης: Έλενα Μιχαηλίδου

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Ανδρέας Λαδόμματος

Mall of Engomi: Δώρος Ηρακλέους

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου: Χαμπής Τσαγγάρης, Ελένη Παναγίδου, Στέλιος Στυλιανού

Πάρκο Ακρόπολης: Χρίστος Μίχλης

Λεωφ. Κυρηνείας: Νίκος Κουρούσιης

Λεωφ. Σταυρού: Ανδρέας Καραγιάν

Mall of Cyprus: Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ)

Kyriakides Piano Gallery: Ανδρέας Χαραλαμπίδης

Για καλό σκοπό

Ο «κόπος» της όλης διαδικασίας για την άφιξη και τοποθέτηση των πιάνων μόνο για δέκα μέρες στους δημόσιους χώρους, δεν θα πάει χαμένος. Πέραν του ότι έστω αυτές οι δέκα μέρες αναμένεται να αποτελέσουν μια μοναδική εμπειρία για τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο, μετά τις 26 Οκτωβρίου τα πιάνα θα παραχωρηθούν σε παιδικές στέγες, νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης και άλλους χώρους στους οποίους υπάρχει ανάγκη στήριξης, ενθάρρυνσης, ψυχαγωγίας.

Τέλος, σημαντικό είναι και το ότι το κοινό θα μπορεί να αναρτά φωτογραφίες και βίντεο από τη χρήση των πιάνων στο www.nicosiapianos.com. Πληροφορίες www.streetpianos.com. Χορηγοί της δράσης είναι η Ελληνική Τράπεζα, η Deloitte, η Kyriakides Piano Gallery και η Perzina Pianos.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ