Στην Αστυπάλαια το αρχαιότερο ερωτικό «γκραφίτι» στον κόσμο

Article featured image
Article featured image

Επιγραφές και χαραγμένοι φαλλοί από τον 5ο-6ο π.Χ αιώνα ρίχνουν φως στην ερωτική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων. Αυτό επιβεβαίωσε ο δρ. Ανδρέας Βλαχόπουλος, ειδικός της προϊστορικής αρχαιολογίας, ο οποίος πραγματοποιεί ανασκαφές στο νησί της Αστυπάλαιας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Βλαχόπουλος ήταν «παρών» και στην εύρεση του αρχαιότερου ερωτικού «γκραφίτι» που έχει ανακαλυφθεί διεθνώς μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μερικές άσεμνες επιγραφές και μεγάλα φαλλικά σύμβολα που βρέθηκαν χαραγμένα πάνω σε βράχο της χερσονήσου της Αστυπάλαιας, και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία Βαθύ.

Οι βραχογραφίες χρονολογούνται στον 5ο-6ο π.Χ αιώνα, και δεν εκφράζουν μόνο την σεξουαλική επιθυμία, αλλά κάνουν λόγο και για την ίδια την πράξη, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σύμφωνα με τον Δρ. Βλαχόπουλο.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν κάποιου είδους ‘θριαμβευτικές’ επιγραφές», είπε ο ίδιος στην Guardian. Μία απ’ αυτές αναγράφει: Ο Nικασίτιμος συνουσιαζόταν με τον Τιμίονα (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα).

«Γνωρίζουμε ότι στην αρχαία Ελλάδα η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών δεν ήταν ταμπού», συνεχίζει ο κ. Βλαχόπουλος. Το ‘γκραφίτι’ αυτό βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, σε ένα βραχώδες ύψωμα με θέα στον κόλπο του Βαθύ, στο βορειο-δυτικό άκρο του νησιού, πράγμα που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο πιθανόν για σημείο φρουράς στρατιωτών.

Δύο πέη χαραγμένα σε ασβεστόλιθους ανακαλύφθηκαν πιο χαμηλά στο ίδιο ακρωτήρι, και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο υπαινίσσονται παρόμοια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον ειδικό μελετητή των επιγραφών, κ. Άγγελο Ματθαίου, εκτός από μια ματιά στην πολύ ιδιωτική ζωή των αρχαίων, οι πρόσφατες αυτές ανακαλύψεις μας προσφέρουν και μία ακόμα σημαντική πληροφορία: «Οι προτάσεις των επιγραφών μαρτυρούν ανθρώπους εξαιρετικά μορφωμένους, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν ήταν μόνο οι φιλόσοφοι, οι μελετητές και οι ιστορικοί που εκπαιδεύονταν στην τέχνη της γραφής, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που ζούσαν στα νησιά, όπως αυτοί εδώ οι φρουροί».

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Βλαχόπουλο, ελάχιστα από τα ελληνικά νησιά έχουν διερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, και τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο σημαντικές είναι οι ανασκαφές σε αυτά.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ