O Θάνος Ανεστόπουλος είναι εδώ!

Article featured image
Article featured image

Ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός των πολυαγαπημένων Διάφανων Κρίνων, έρχεται στο νησί μας για δύο εμφανίσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο Neverland Rock Bar στη Λευκωσία και η άλλη σε ένα ιδιαίτερο live με τους Λωποδύτες στο Ravens της Λεμεσού. Δύο βραδιές επικοινωνίας, κατάνυξης και απόλαυσης.


Ιδιαίτερες συστάσεις για τον Θάνο Ανεστόπουλο δεν χρειάζονται. Για 20, περίπου, χρόνια η φωνή του αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές της εγχώριας μουσικής σκηνής. Λυρικός, εκφραστικός, έντονα φορτισμένος και συνήθως, με μια μελαγχολική ηλεκτρική ενέργεια κράτησε και κρατά συντροφιά σε χιλιάδες μουσικόφιλους που αναζητούν την ομορφιά και τα αυθεντικά συναισθήματα που μοιράζει και κοινωνεί η ποίησή του.

Τραγουδιστής, μουσικός, στιχουργός, συνθέτης, ακόμα και ζωγράφος. Υπήρξε μέλος, ως τραγουδιστής, του θρυλικού συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα από το 1991, όταν άρχισαν να σχηματίζονται έως την ολοκλήρωση της κοινής πορείας τους τον Ιούνιο του 2009. Την άνοιξη του 2012 κυκλοφόρησε από την Inner Ear ο πρώτος επίσημος προσωπικός του δίσκος. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μορφή CD (με ένα παραπάνω κομμάτι από ότι το βινύλιο) και σε μορφή βινυλίου. Είναι ο δίσκος με τίτλο «Ως το τέλος», ο οποίος περιείχε εννέα καινούργια τραγούδια του Θάνου Ανεστόπουλου. Στο δίσκο αυτό έχει μελοποιήσει ένα ποίημα του Αρσένι Ταρκόφσκι (Μα κάτι άλλο ζητώ) και ένα ποίημα του Νίκου Καββαδία (Γράμμα ενός αρρώστου). Ο δίσκος περιλαμβάνει άκόμα τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών -όπως ο Johnny Cash o Nick Cave, οι Tindersticks, ο Tom Waits, οι Sixteen Horsepower και άλλοι- καθώς και μελοποιημένα ποιήματα από καταραμένους ποιητές (Κώστας Καρυωτάκης, Arthur Rimbaud, Μαρία Πολυδούρη, Edgar Alan Poe, Sylvia Plath, Νίκος Καββαδίας κ.ά.).

Στην εμφάνισή του στη Λεμεσό, εκτός από τα τραγούδια της δισκογραφικής του δουλειάς, θα παρουσιάσουν με τους ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ ένα οδοιπορικό συναπάντημα με τα αξέχαστα κομμάτια από ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ. Ενώ και στις δύο συναυλίες το μουσικό set θα συνοδεύεται από έργα ζωγραφικής του ίδιου του Θάνου Ανεστόπουλου, τα οποία αποτελούν οπτικοποίηση των τραγουδιών που θα ακουστούν, κάτω από τον θεματικό τίτλο: «Remember Your Mortality».

To σουρεαλιστικό σύμπαν του έχει καταγραφεί και έχει ντύσει τις αφίσες και τα εξώφυλλα των δίσκων των Διάφανων Κρίνων. Τα τελευταία χρόνια οι στίχοι των τραγουδιών και των ποιημάτων του, εικονοποιούνται και προβάλλονται ταυτόχρονα με τις ζωντανές εμφανίσεις του στην σκηνή. Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από τη γνωστή ρήση του Friedrich Wilhelm Nietzsche, περιγράφει και περικλείει στοχασμούς για το θάνατο και τον έρωτα, τονίζοντας την ανάγκη και την επιθυμία για ζωή και δημιουργία μέσα σε χαλεπούς και αφυδατωμένους καιρούς. Με αφετηρία τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου για απεξάρτηση από ψυχαναγκασμούς, ουσίες, πάθη και εμμονές, οι μορφές των έργων του ,προσπαθούν να δραπετεύσουν από τις σκιές, έξω στο φως γεννώντας την ελπίδα για λύτρωση και κάθαρση ψυχής, για αποδοχή και αγάπη.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ