Το τελεσίγραφο της ΕΕ προς τη Ρωσία

Article featured image
Article featured image

Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας έδωσαν οι ηγέτες των 28 κρατών- μελών της ΕΕ στη Ρωσία, προκειμένου να αλλάξει την πορεία της στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

Στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει άμεσα και να υποβάλει τις προτάσεις της για νέες κυρώσεις δίνοντας χρονικό όριο μιας εβδομάδας.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η απειλή νέου κύκλου κυρώσεων ωθεί ουσιαστικά τη Μόσχα να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό για εκτόνωση της κρίσης.   Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα που ξεκαθαρίζει πως η επιδείνωση της κατάστασης θα επιφέρει συνέπειες ενώ και η Ρωσία απειλεί με αντίποινα σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε πως περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση σε σημείο που θα είναι αδύνατο να διορθωθούν οι κακές σχέσεις ΕΕ και Μόσχας ενώ η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως οι προτάσεις θα αποτελούν συνέχεια των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί σε ορισμένους κλάδους της ρωσικής οικονομίας.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ