Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως για τον Έμπολα [από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας]

Article featured image
Article featured image

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, σε παγκόσμια κλίμακα, εξαιτίας της δραματικής εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κήρυξε σήμερα Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Πρόκειται για τη σοβαρότερη επιδημία του ιού Έμπολα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει ήδη πλήξει τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής και ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια.

Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη της Ελβετίας, το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι του ΠΟΥ έκαναν λόγο για διεθνή κρίση και υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη της Αφρικής.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν χτυπηθεί, όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Μάργκαρετ Τσαν.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την εξάπλωση της επιδημίας -που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής- είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Εμπολα παγκοσμίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ