Κυκλοφορεί σήμερα το νέο δεκάευρο

Το νέο δεκάευρο χαρτονόμισμα της σειράς «Ευρώπη», τίθεται σήμερα σε κυκλοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Έχει νέα εμφάνιση καθώς και διάφορα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μίας μορφής της ελληνικής μυθολογίας.

Ο αριθμός πάνω στο χαρτονόμισμα είναι γραμμένος με βαθυπράσινο χρώμα και όταν το παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, για να ελέγξετε αν το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ είναι γνήσιο, ακολουθήστε τα εξής τρία στάδια: έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διαβεβαίωσαν την ΕΚΤ ότι κατέβαλαν κάθε εύλογη προσπάθεια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή του εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων στις χώρες τους, ώστε όλα τα μηχανήματα να δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο.

Ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και υπεύθυνος για τα τραπεζογραμμάτια δήλωσε πως «Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να συνεχίσουν να το κάνουν με απόλυτη εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό ακριβώς εισάγουμε τη σειρά ‘Ευρώπη’».

«Για να διασφαλίσουμε ότι η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ θα γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερα, καλώ όλους τους ιδιοκτήτες εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων να βεβαιωθούν ότι τα μηχανήματά τους δέχονται τα νέα τραπεζογραμμάτια» συμπλήρωσε ο κ. Μερς.

Τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται, ούτως ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα. Θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» και αργότερα θα αποσυρθούν σταδιακά και θα πάψουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Το βίντεο με τίτλο «Ανακαλύψτε το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ», είναι διαθέσιμο εδώ σε 23 γλώσσες και παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το νέο τραπεζογραμμάτιο αλλά και τους τρόπους επαλήθευσης της γνησιότητάς του.Δείτε το βίντεο στα ελληνικά:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ