Μπορεί σήμερα να ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά της δικής μας χώρας, αυτό όμως δεν είναι κάτι που ισχύει για όλα τα παιδάκια του κόσμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Unicef, το 2014 πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά δεν θα πάνε σχολείο.
Σε αρκετές χώρες, όπως η Συρία, οι μαθητές έχουν χρόνια να παρακολουθήσουν τακτικά μαθήματα ενώ ιδιαίτερα πλήττονται οι χώρες που εξαπλώνεται ο Έμπολα –σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε πάνω από 3,5 εκ. μαθητές δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία.
«Για τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η εκπαίδευση είναι ένα σωσίβιο», δήλωσε η Josephine Bourne, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων εκπαίδευσης της UNICEF.
«Το να είναι σε θέση να συνεχίσουν να μαθαίνουν προσφέρει στα παιδιά μια αίσθηση ομαλότητας που μπορεί να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν ψυχικά τραύματα - και είναι μια επένδυση - όχι μόνο για μεμονωμένα παιδιά, αλλά και για τη μελλοντική δύναμη των κοινωνιών τους. Χωρίς τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την υποστήριξη που παρέχει η εκπαίδευση, πώς μπορούν αυτά τα παιδιά και νέοι άνθρωποι ξαναχτίσουν τη ζωή τους και τις κοινότητές τους;»
Ενδεικτικά αναφέρονται τα πιο κάτω παραδείγματα:
· Το ένα τρίτο των σχολείων που ρωτήθηκαν πρόσφατα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είτε είχαν χτυπηθεί από σφαίρες, πυρποληθεί, λεηλατηθεί ή καταληφθεί από ένοπλες ομάδες.
· Πάνω από 100 σχολεία που χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια για πάνω από 300.000 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης σύγκρουσης στη Γάζα χρειάζονται αποκατάσταση.
· Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν σκοτωθεί και απαχθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 200 κοριτσιών που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.
· Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά, το μισό του σχολικού πληθυσμού της Συρίας, τώρα δεν παρακολουθούν μαθήματα σε τακτική βάση.
· Περίπου 290 σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί βλάβες στις πρόσφατες μάχες στην Ουκρανία.