Παραιτείται από την ΕΔΕΚ ο Ομήρου

Article featured image
Article featured image

O Γιαννάκης Ομήρου, παραιτείται από την Προεδρία της ΕΔΕΚ και σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της παραίτησης του, είναι οριστική και αμετάκλητη.

 

Την παραίτησή του, ανακοίνωσε με επιστολή προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και οι λόγοι εκτίθενται στην επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα και απευθύνεται προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή παραίτησης προς τα μέλη του ΠΓ του Κ.Σ.ΕΔΕΚ

«Ανακοινώνω ότι με επιστολή μου προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ημερομηνίας 13.1.2015 έχω υποβάλει την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου του Κινήματος.

Οι λόγοι για την παραίτηση μου εκτίθενται στην επιστολή προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ την οποία και δίνω στη δημοσιότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον κόσμο της ΕΔΕΚ για την στήριξη και την εμπιστοσύνη του όλα τα χρόνια παρουσίας μου στην ηγεσία του Κινήματος.

Θα εξακολουθήσω να βρίσκομαι στην υπηρεσία του λαού μας για εθνική δικαίωση και κοινωνική προκοπή αφοσιωμένος αμετακίνητα στη σοσιαλιστική  δημοκρατική ιδεολογία.

Αυτή είναι η μόνη δήλωση στην οποία προβαίνω επί του θέματος. Δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση».

Οι λόγοι της παραίτησης - Αυτούσια επιστολή προς Αν.Πρόεδρο και μέλη Π.Γ. της ΕΔΕΚ

Προς Αναπληρωτή Πρόεδρο Κ.Σ. ΕΔΕΚ  - Μέλη του Πολιτικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Αγαπητοί συναγωνιστές /συναγωνίστριες,

Όπως γνωρίζετε ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του Κινήματος με επιστολή του προς εμένα και κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου υπέβαλε την παραίτηση του. Στην επιστολή παραίτησης του αναφέρει ως λόγο τη μη συζήτηση επιστολής του ημερ. 22 Οκτωβρίου 2014, στο Πολιτικό Γραφείο.

Σε εκείνη την επιστολή του, που απευθυνόταν προς εμένα, αφού περιέγραφε ως προβληματική την κατάσταση στο Κίνημα, με πληροφορούσε ότι, κατά την εκτίμηση του, για αυτή την προβληματική κατάσταση η ηγεσία του Κόμματος «υποδεικνύει υπόγεια» ότι «για όλα την ευθύνη έχει ο Πρόεδρος».

Στην ίδια επιστολή ως τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, μου ζητούσε:

Πρώτον, να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας στις εκλογές του 2016 και δεύτερον να μην είμαι υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος στο επόμενο Τακτικό Συνέδριο. Τις προτάσεις του αυτές ζητούσε να τις συζητήσουμε στα συλλογικά όργανα του Κινήματος ενώπιον των οποίων να ανακοίνωνα τις προθέσεις /αποφάσεις μου.

Όπως εξήγησα προφορικά προς το συναγωνιστή Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα, μια τυχόν εκδήλωση πρόθεσης μου να μην διεκδικήσω την Προεδρία στο επόμενο Συνέδριο θα ήταν άκρως ζημιογόνα, αφού το Κίνημα θα παρουσιαζόταν ως διαθέτοντα Πρόεδρο «υπό προθεσμίαν». Περαιτέρω σε ότι αφορά την υπόδειξη για εξαγγελία πρόθεσης μη διεκδίκησης βουλευτικής  έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, όπως επίσης εξήγησα, θα τραυμάτιζε περαιτέρω την εικόνα του Κινήματος, αφού ο Πρόεδρος του θα παρουσιαζόταν ως τελών υπό καθεστώς «περιορισμού».

Στην επιστολή του ο συν. Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας, με πληροφορούσε ότι αν δεν αποδεχόμουν να συζητηθούν και να αποφασισθούν οι πιο πάνω υποδείξεις στα συλλογικά όργανα του Κινήματος, θα υπέβαλλε την παραίτηση του! Αυτό, όπως γνωρίζετε, έπραξε με την επιστολή του ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2015.

Η παραίτηση είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς όμως αναφορά στο πραγματικό της περιεχόμενο. Βέβαια, θα ήταν πιο ειλικρινές να εζητείτο ευθέως η παραίτηση του Προέδρου αντί μετατροπής του σε Πρόεδρο υπό αμφισβήτηση.

Είναι, δυστυχώς προφανής ο στόχος και οι συναφείς κίνδυνοι. Η δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο για την Κύπρο κατά την οποία χρειάζεται μια ΕΔΕΚ ενωμένη, ισχυρή και με διαυγή και ομόθυμο πολιτικό λόγο.

Αγαπητοί συναγωνιστές /συναγωνίστριες,

Στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις Ευρωεκλογές είχα τονίσει με έμφαση ότι δεν «είμαι γαντζωμένος σε καμιά καρέκλα και ότι η πολιτική μου διαδρομή το επιβεβαιώνει». Ανέφερα επίσης ότι ο λόγος παραμονής μου στην Προεδρία του Κινήματος, είναι η σφυρηλάτηση της συλλογικότητας και της ομοψυχίας, μακριά από λογικές προσωπικών στρατηγικών και διχαστικού κλίματος.

Παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στις Προεδρικές Εκλογές, με την ανεπίτρεπτη δημιουργία κλίματος που οδήγησε το Κίνημα σε αυτοαναίρεση του ρόλου του στην πολιτική ζωή αλλά και στις Ευρωεκλογές, με την εκδηλωθείσα αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού ψηφοδελτίου. Για όλα αυτά υπάρχουν ασφαλώς ευθύνες. Απέφυγα, λανθασμένα ίσως, να εγείρω τα θέματα αυτά προς συζήτηση με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της συνοχής του Κινήματος.

Αγαπητοί συναγωνιστές / συναγωνίστριες,

Στην πολιτική και αγωνιστική κονίστρα, δεν βρέθηκα «από το πουθενά». Ούτε και υπήρξα πολιτικός «καριέρας», παρά  τη μακρά πολιτική μου διαδρομή, την οποία μου εμπιστεύτηκε ο κόσμος της ΕΔΕΚ και ο λαός μας. Η πορεία και η ιστορία μου είναι πολύ καλά γνωστές. Γι’  αυτή την πορεία και ιστορία είμαι περήφανος. Θα ήμουν ωστόσο ανάξιος αυτής της διαδρομής, αν επέτρεπα στον εαυτό μου να συνδράμει σε μια διαδικασία εσωτερικών τριβών και διχασμού. Αυτά που ψηλαφώ τους τελευταίους μήνες με τη μορφή των ψιθύρων, των προσωπικών στρατηγικών και της υπόγειας υπονόμευσης δεν θα τα τροφοδοτήσω. Ούτε θα γίνω συναυτουργός στη συνέχιση τους. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα η παρουσία μου στην Προεδρία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ , είτε να διευκολύνει, είτε να συντηρήσει ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα. Αφιέρωσα  μεγάλο μέρος της ζωής μου στους εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες της ΕΔΕΚ και του λαού μας, με αφοσίωση, εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

Η προσφορά αυτή μου επιβάλλει να ενεργήσω και σήμερα για την προστασία του Κινήματος. Αλλά και για τη διαφύλαξη της πολιτικής και προσωπικής μου αξιοπρέπειας. Την ευθύνη για τη συνέχεια ας  αναλάβουν όσοι επέλεξαν τον ολισθηρό δρόμο να ναρκοθετήσουν την πορεία και την προοπτική ενός ιστορικού και τιμημένου Κόμματος.

Λυπούμαι τέλος να παρατηρήσω ότι όσοι μεθόδευσαν αυτό τον ευτελή εκβιασμό, αν κατ’ ελάχιστον μελετούσαν την ιστορία μου, εύκολα θα διαπίστωναν ότι ούτε εκβιάζομαι, ούτε συμβιβάζομαι με την αναξιοπρεπή ταπείνωση, χάριν διατήρησης ή απόκτησης θέσεων ή αξιωμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, υποβάλλω παραίτηση από τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ και σας καλώ να ενεργοποιήσετε τις καταστατικές διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης .

Η απόφαση παραίτησης μου είναι οριστική και αμετάκλητη.

Γιαννάκης Λ. Ομήρου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ